Hopp til innhold

Flyktning flyttet tilbake til Syria

RINGERIKE (NRK): – Det er alle flyktningers dilemma å reise fra dem man elsker, sier en syrisk flyktning som så sin venn reise tilbake til det krigsherjede landet.

Hvalsmoen transittmottak, Ringerike

Her på Hvalsmoen transittmottak i Ringerike bodde syreren i 20 dager før han flyktet tilbake til hjemlandet.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

I en litt sliten skinnsofa på ett av pauserommene på Hvalsmoen transittmottak i Ringerike sitter en mann på 36 år fra Syria. Mannen som har vært i Norge i snart to måneder ønsker å være anonym.

Han er en av de mange som har flyktet fra Syria til et bedre sted. 36-åringen forteller om en annen syrer han ble kjent med på mottaket – som fikk sitt livs dilemma.

– Han har en datter, en sønn og en kone i Syria. Han gråt hver kveld. Han gjemte ansiktet sitt under dyna, men vi hørte jo at han gråt. Han kunne ikke fortsette sånn, sier 36-åringen.

– Jeg prøvde å overbevise ham om at han hadde gjort det rette ved å reise til Norge, Noen ganger klarte jeg det. Men det var så vanskelig for han, og når barna hans ringte om kvelden og bare gråt, da forandret han mening.

Savnet etter familien ble for stort

Mannen i førtiårene hadde klart å flykte fra krigens herjinger. Han overlevde den farefulle ferden over Middelhavet og kom seg gjennom hele Europa. Men etter 20 dager i Norge, klarte han ikke mer. Savnet etter familien ble så sterkt at han ville bare en ting – å dra hjem igjen.

– Det er så tragisk. Denne mannen mistet alt i Syria og han brukte sine siste penger på å komme seg til Norge. Det er jo en lang reise. Så ble han bare her i 2–3 uker. Og så brukte han det lille han hadde igjen på å reise tilbake.

Å reise tilbake til Syria er lettere sagt enn gjort. Et land i krig, uten infrastruktur og uten hjelp fra norske myndigheter. Å reise tilbake til Syria gir ikke mulighet til assistert retur.

Takket være sin anonyme venn, klarte de å skrape sammen penger til flybillett. Mannen reiste først til Tyrkia, så videre med fly til Libanon og derfra til Syria via buss og bil.

Informasjonskonsulent: – Aldri vært borti liknende

Rune Erlandsen, informasjonskonsulent på Hvalsmoen asylmottak

Rune Erlandssen er informasjonskonsulent på Hvalsmoen asylmottak.

Foto: Hero

Rune Erlandsen, informasjonskonsulent og returansvarlig ved Hvalsmoen, ble svært overrasket over at 40-åringen reiste tilbake.

– Jeg fikk en klump i magen da jeg hørte han skulle reise. Det er så mange som dør på veien til Europa. Men det er også en farefull vei tilbake også. Jeg tenker spesielt på reisen fra Libanon og inn i Syria, sier Erlandsen.

– Hvor spesiell er denne historien?

– For meg er den helt unik. Jeg har jobbet her siden 2012 og har aldri vært borti noen som har gjort liknende.

UDI kjenner til et par tilfeller der syriske asylsøkere har reist tilbake til hjemlandet sitt. For enkelte tar søknadstid om asyl, og deretter familiegjenforening, altfor lang tid, og savnet etter familien blir for stort.

Flyktning: – Alle flyktningers dilemma

Tilbake på Hvalsmoen sitter en 36-åring og forteller at hans nye venn nylig ringte ham. Han kunne fortelle at han var framme i Syria og hadde funnet familien sin igjen.

– Han angrer ikke. Familien er viktigst.

– Forstår du hvorfor han tok avgjørelsen om å returnere?

– Det er alle flyktningers dilemma å forlate dem man elsker.

– Kjærlighet er for noen mye mer viktig enn trygghet, et pass eller kanskje statsborgerskap. Kjærlighet er kanskje også bedre enn god mat eller et varmt hus. For min venn var kjærligheten viktigst.

Flere nyheter fra NRK Buskerud