NRK Meny
Normal

Flyktet tilbake til Syria

RINGERIKE (NRK): – Det er alle flyktningers dilemma å reise fra dem man elsker, sier en syrisk flyktning som så sin venn reise tilbake til det krigsherjede landet. Hør den unike historien her.

Hvalsmoen transittmottak, Ringerike

Her på Hvalsmoen transittmottak i Ringerike bodde syreren i 20 dager før han flyktet tilbake til hjemlandet.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Flyktningene fra Syria satser alt de har på å nå Europa. De forlater alt, til og med familiene sine - i håp om et nytt og bedre liv. Men for mange blir realiteten noe helt annet enn drømmen.

Ved Hvalsmoen transittmottak står det nå en tom seng. En mann i 40-årene valgte å reise tilbake til familien sin i det krigsherjede landet.

Hør den unike historien her:

Miljøarbeider: – Aldri vært borti liknende

Rune Erlandsen, miljøarbeider ved Hvalsmoen, ble svært overrasket over at 40-åringen reiste tilbake.

– Jeg fikk en klump i magen da jeg hørte han skulle reise. Det er så mange som dør på veien til Europa. Men det er også en farefull vei tilbake også. Jeg tenker spesielt på reisen fra Libanon og inn i Syria, sier Erlandsen.

– Hvor spesiell er denne historien?

– For meg er den helt unik. Jeg har jobbet her siden 2012 og har aldri vært borti noen som har gjort liknende.

UDI kjenner til et par tilfeller der syriske asylsøkere har reist tilbake til hjemlandet sitt. For enkelte tar søknadstid om asyl, og deretter familiegjenforening, alt for lang tid, og savnet etter familien blir for stort.

Flyktning: – Det er alle flyktningers dilemma

Personen som hjalp 40-åringen med å samle sammen penger til returreisen, sitter igjen på Hvalsmoen og minnes hvordan han prøvde å overtale vennen til å ikke reise tilbake.

– Jeg prøvde å overbevise han om at han hadde gjort det rette ved å reise til Norge. Noen ganger klarte jeg det. Men det var så vanskelig for han, og når barna hans ringte om kvelden og bare gråt, da forandret han mening.

– Forstår du hvorfor han tok avgjørelsen om å returnere?

– Det er alle flyktningers dilemma å forlate dem man elsker.

– Kjærlighet er for noen viktigere enn trygghet, et pass eller kanskje statsborgerskap. Kjærlighet er kanskje også bedre enn god mat eller et varmt hus. For min venn var kjærligheten viktigst.