NRK Meny
Normal

Flomfaren i Buskerud trolig over

Vannet er på vei ned de fleste stedene, og Norges vassdrags- og energidirektorat tror flomfaren i Buskerud er over denne våren.

Flommen kommer

Før helga var det stor vannføring i Hønefossen.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Vannføringen er på vei nedover en rekke steder i Buskerud nå, sier vakthavende hydrolog i Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE, Thomas Væringstad.

Før helgen sendte NVE ut varsel om flom- og jordskredfare i kategori tre, eller oransje nivå, som er det nest høyeste nivået. Flomvarselet er nå på nivå en, og jordskredfaren er også på nivå en.

Nedgraderer trolig varselet

Mye av snøen har allerede smeltet, og det er meldt kaldere nattetemperatur de nærmeste dagene. Dermed vil det bli mindre snøsmelting fra snøen som fortsatt ligger i fjellet.

Med lite nedbør i vente de kommende dagene, har NVE i dag nedgradert flomvarselet ytterligere.

– Enkelte steder kan vannet fortsatt stige litt, eller holde seg like høyt som nå en periode framover. I nedre del av Drammensvassdraget og i Tyrifjorden kan vannet fortsatt stige litt, og i Begna kan det holde seg høyt en stund. Men ellers er det ventet at vannføringen vil avta, sier Væringstad.

Verre andre steder

I indre deler av Østlandet er situasjonen en helt annen. I Trysil steg vannet i Trysilelva med 25 centimeter i løpet av natta, og nivået nærmer seg storflommen i 1995.

Les også: