– Ungdommen har blitt flinkere

Stadig flere velger å handle julegaver på nett og det betyr at nettsvindel blir mer attraktivt. Men det er én målgruppe som har blitt mer bevisst på nettsikkerhet.

Bankkort

Flere velger å handle på nett.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

For enkelte kan turen innom kjøpesenteret ved førjulstid oppleves som mas og kjas. Noen velger derfor sofaløsningen med kredittkortet i handa. Men netthandel kan bli et mareritt hvis man ikke følger noen enkle retningslinjer for trygg handel på nett.

– En ærlig selger vil ha kontakt med kundene sine. Det viktigste er derfor å sjekke kontaktinformasjonen, sier direktør for forbrukerservice, Ingeborg Flønes, ved Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet ber netthandlere om å sjekke om internettsiden har e-postadresse, fysisk adresse, firmanavn og organisasjonsnummer. Mangler dette oppfordres det til å styre unna.

Les også:

Over en femtedel vil kjøpe julegaver via internett

Ifølge en rapport utarbeidet for DNB av Ipsos svarer 22 prosent at de kommer til å handle julegaver via internett i år. Det er en økning på 3 prosent fra i fjor. På samme spørsmål svarte 43 prosent «kanskje». Det er en drastisk økning på hele 28 prosent fra i fjor. Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl, forstår godt at mange vil kjøpe gavene på nettet.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DnB NOR

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl forstår godt at mange vil kjøpe gaver på nettet.

Foto: DnB NOR

– På den måten slipper du julestresset i butikkene, og du kan gjøre noen gode kjøp. Du kan også spare penger på porto hvis gaven uansett må sendes til mottaker. Da slår du to fluer i en smekk, sier forbrukerøkonomen.

– Bruk kredittkort

Retningslinjene fra banker og forbrukerrådet er blant annet å benytte kredittkort fremfor bankkort. På denne måten trekkes ikke beløp rett fra kontoen, og du kan klage i ettertid til kredittkortselskapet.

– Ikke betal julegavene rett fra kontoen din, men bruk en sikker betalingsform, råder Flønes.

Det finnes dessuten alternativer til kredittkort eller bankkort, som blant annet Paypal og PAYEX.

– Ungdommen har blitt flinkere

Christian Meyer, seniorrådgiver for NorSIS og prosjektleder for nettsiden idtyveri.info sier til NRK.no at de ikke har merket noen større pågang fra publikum i år sammenlignet med tidligere. Meyer tror folk, spesielt ungdommen har blitt flinkere med sikkerhet på nett.

Christian Meyer

Christian Meyer, seniorrådgiver for NorSIS tror folk har blitt mer oppmerksomme på nettsvindel.

Foto: Ida Hjerkinn

– Jeg synes ungdommen har blitt flinkere. Jeg sitter med et inntrykk av at mange har enten opplevd eller kjenner andre som har hatt kinkige situasjoner, spesielt i sosiale medier og sånn sett har begynt å ta en del forholdsregler. Og det er klart, er du fornuftig i sosial medier så tenker du kanskje også litt mer over hvordan du bruker kredittkortet ditt på nettet, sier Meyer til NRK.no

Meyer anbefaler å bruke anerkjente nettsider når man skal handle på nett. Dessuten burde man ta en titt på nettadressen når man skal kjøpe, den burde starte med «https» hvor sistnevnte bokstav står for «secure».

Han anbefaler også at man tar en gjennomgang av kontotransaksjoner etter man har handlet på nett.

– Følg med på egne kontoutskrifter, plutselig oppdager man at det har vært et bitte lite trekk som du kanskje ikke tenker så mye på. Hvis noen har tatt din kortinformasjon, så prøver man gjerne med et lite trekk først for å se om du er våken og så kommer de store beløpene etterpå, sier seniorrådgiver i NorSIS til NRK.no