Flere vil hjelpe familier som sliter i jula

Også i år blir det mulighet for å få hjelp til julefeiringen for familier som sliter økonomisk.

Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen, organisasjonen Rett Fram og innsamlingsaksjonen God jul, lille venn er i gang med å samle inn både julegaver og penger.

Både Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen, organisasjonen Rett Fram og innsamlingsaksjonen God jul, lille venn er i gang med å samle inn både julegaver og penger.

På kontoret til Jon-Ivar Windstad hos Kirkens Bymisjon i Drammen har gavene fra frivillige begynt å hope seg opp.

– I fjor bevilget vi hjelp til cirka 270 familier og det var rundt 600 barn som fikk økonomisk hjelp. I tillegg delte vi ut gaver til i overkant av 600 barn. De fikk gjerne to gaver hver, så vi delte vel ut nærmere 1500 gaver i fjor.

Windstad forteller at antallet sannsynligvis vil ligge på omtrent det samme i år som i fjor, men at interessen er økende.

 Jon-Ivar Windstad i Kirkens Bymisjon

MANGE TAKKNEMLIG: – Mange skriver til oss og mange forteller hvor mye det betydde å få den hjelpen de gjorde, sier Jon-Ivar Windstad i Kirkens Bymisjon.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Mange gruer seg

Også den ideelle organisasjonen Rett Fram Opplevelser i Drammen, hjelper familier som trenger litt ekstra i julen.

– Da kommer det mennesker hit som vi vet har et stort behov for å samles i julen. For noen kan det være at det har vært et år med mye sykdom og vanskeligheter, sier Ronny Johnsen.

– Det er også mange som har gruet seg lenge til jul, og har gjort det så lenge de kan huske. Det er de som har så store økonomiske utfordringer at julen hjemme ikke ligner på den julen vi har i det hele tatt.

Da prøver dere å hjelpe til litt?

– Da lager vi disse julefeiringene. I år er det ca. 140 mennesker totalt som kommer på julefeiring. Også er det veldig viktig det som skjer de siste tre dagene før jul. Da har vi cirka 600 julegaver som skal ut til mammaer og papper som skal putte dem under juletreet til barna sine.

Fikk inn 2000 gaver i fjor

I 2011 var Anikken Emilie Hjelde med å starte innsamlingsaksjonen "God jul, lille venn" i Drammen. Denne aksjonen har bredt om seg og finnes nå flere steder i landet. De samler inn julegaver fra frivillige, gaver som gis til familier som trenger hjelp. Og det blir innsamling i år også.

– Vi har det i Drammen 10. desember og noen andre kommuner rundt i Buskerud rundt samme dato. Og i Bergen og Trondheim

– I fjor fikk dere inn 2000 gaver på en dag i Drammen. Regner dere med å få like mange i år?

– Det ser ut som det kommer veldig mange. Nå er det nesten 2000 som er meldt på hvorav nesten 600 av de påmeldte ønsker å gi både to og tre gaver.

Det er mange familier som er takknemlige etterpå, forteller Windstad i Kirkens Bymisjon.

– Dette var det som skulle til for å redde julen. Mange skriver til oss, og mange forteller hvor mye det betydde å få den hjelpen de gjorde.