NRK Meny
Normal

Flere vaksinerer seg når det er gratis

DRAMMEN (NRK): Tre av fire russ har tatt vaksinen mot hjernehinnebetennelse etter at den ble gratis. Nå vil årets russ at tilbudet skal bli permanent.

Russ 2015

Det er like før det braker løs for årets russ. Mye festing og lite søvn gjør russen ekstra utsatt for hjernehinnebetennelse.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Alle russ i Buskerud fikk i år tilbud om å ta vaksinen mot hjernehinnebetennelse gratis. Bakgrunnen er at flere russ ble innlagt på sykehus med den smittsomme sykdommen i fjor, og for en av dem var tilstanden svært alvorlig.

– Mange flere har tatt vaksinen i år, og jeg tror ikke mange vil få hjernehinnebetennelse i år, sier russepresident Emile Christensen ved Drammen videregående skole.

Emilie Christiansen er russepresident på Drammen vg. skole

Emilie Christensen er russepresident på Drammen videregående skole.

Foto: Kate Barth-Nilsen

Buskerud fylkeskommune betaler regningen for årets vaksinering. Det har ført til at over 70 prosent av russen har tatt vaksinen, mot 30 prosent tidligere år.

Får bomullsdott i lua

Russepresidenten mener at russ over hele landet bør få tilbud om å ta vaksinen gratis i årene som kommer.

– Jeg synes det er en ting som det er viktig å bruke penger på, sier Christensen.

I tillegg til at elevene har sluppet å betale for vaksinen, har det vært veldig enkelt å ta den. Helsepersonell har reist rundt på de videregående skolene og satt vaksinen på dem som ønsker det. For mange ble det første knute i lua.

– Du får en bomullsdott i lua dersom du har tatt vaksinen. Vi gikk rundt i alle klasserom og oppfordret alle til å ta vaksinen, sier Christensen.

– Hør på elevene

Isabel Bryhn på Drammen videregående skole var en av dem som takket ja til gratis vaksine.

– Det er veldig viktig for helsa. Den var gratis og veldig tilgjengelig, men jeg hadde tatt vaksinen uansett.

Leder av Elevorganisasjonen i Buskerud Philip Vogsted

Leder av Elevorganisasjonen i Buskerud, Philip Vogsted.

Russejenta som ble alvorlig syk i fjor, var elev ved privatskolen Akademiet i Drammen. Årets russepresident, Sofie Bragnes, mener også vaksinen bør være gratis for alle.

Russepresidenten får støtte av medelev og leder av Elevorganisasjonen i Buskerud, Philip Vogsted.

– Mitt råd er å høre på elevene. Gjør vaksinen gratis permanent, sier Vogsted.

Kan ikke love gratis vaksine

Sissel Urke, leder av hovedutvalget for utdanning i fylkeskommunen, synes det er bra at så mange av årets russ som har latt seg vaksinere, men at det er for tidlig å si om dette kan bli et permanent tilbud til russ i Buskerud.

– Helsemyndighetene har jo ikke prioritert denne vaksinen som en av de viktigste vaksinene, så vi må se nærmere på dette.

Venstrepolitikeren sier hun vil vurdere vaksinering opp mot andre forebyggende tiltak før hun eventuelt foreslår at det blir gratis.

– Vi må evaluere dette nå og se på effekten. Vi bevilget én million kroner og det var en engangsbevilgning. Vi må vurdere det igjen og se om vi skal prioritere det.