Hopp til innhold

Våpenregistrering: – Folk er for sløve

DRAMMEN (NRK): Folk som har arvet våpen, er for sløve med å omregistrere våpenet. I verste fall kan de bli politianmeldt.

Haglemunning

ULOVLIG REGISTRERT: Flere våpen er ikke registrert på lovlig vis etter at arvinger har overtatt dem.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

I våpenrommet på politihuset i Drammen står tre store kasser fulle av våpen. Mange av dem kommer fra folk som har arvet våpnene av familiemedlemmer som har gått bort. Men mange vet ikke hva de skal gjøre med våpen som de arver, forteller leder for forvaltningsseksjonen, Randi Finnestrand.

Våpenrom

Tre kasser med våpen skal destrueres. Flere av våpnene er arvet.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– I hovedsak tror jeg det er uvitenhet, men det er også en del sløvhet. Folk tror at våpen i våpenskap er trygt og greit, men det er ikke greit. Det er viktig at politiet vet hvor registreringspliktige våpen befinner seg, sier hun.

Flere tusen våpen

Bare i Søndre Buskerud regner de med at det er rundt 2000 våpen som ikke er omregistrert etter at eieren døde. En del av disse våpnene vet ikke arvingene hvor er.

– Vi trenger å ha full oversikt. Hvis politiet skal rykke ut til et hus, er det viktig for politiet å vite om det er våpen i huset, sier Finnestrand.

Vidar Nilsen

Vidar Nilsen i Jeger- og fiskerforbundet mener at politiet må bli flinkere til å informere.

Foto: Jakt & Fiske

Vidar Nilsen i Norges Jeger- og fiskerforbund har våpen som spesialfelt. Han er enig med politiet i at det både er uvitenhet og sløvhet som gjør at arvinger ikke registrerer om våpen, men vil ikke legge hele skylden på dem.

– Det er et delt ansvar. Mange er nok både sløve og uvitende, men politiet har også et ansvar med å informere. Så vidt vi i Norges jeger- og fiskerforbund vet, har politiet varierende og ofte litt for dårlige systemer for å følge opp arvingene, sier Nilsen.

Har ansatt ekstra folk

Politiet i Søndre Buskerud har startet et prosjekt for å komme ajour i våpenregisteret. De har ansatt en ekstra person som i ett år skal skrive til arvinger og gjøre dem oppmerksomme på hva de må gjøre med våpnene.

– Det har blitt en stor jobb. Det er derfor vi har satt i gang dette prosjektet. Nå ønsker vi å få redegjort for alle uriktig registrerte våpen. Det gjelder alt fra pistoler og revolver til vanlige jaktvåpen, forteller prosjektleder Anne-Grete Rolfsrud.

Kan bli politianmeldt

Randi Finnestrand

Randi Finnestrand vil ha full oversikt over hvor alle våpen befinner seg.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Når man arver et våpen, har man fire valg. Enten kan man få det registrert på seg selv, selge det til en med våpentillatelse, plombere det hos en børsemaker eller levere det til politiet for destruksjon. Seksjonsleder Randi Finnestrand oppfordrer nå alle arvinger til å ordne opp. Hvis ikke, kan det få konsekvenser.

– Vårt mål er å rydde opp i dette, men hvis folk er sløve og ikke svarer oss, må vi vurdere å politianmelde dem, sier Randi Finnestrand.