Hopp til innhold

Flere smittet av sjelden bakterie

Ti personer er smittet av en sjelden variant av
bakterien Yersinia enterocolitica.

Svinekjøtt

Bakterien smitter i hovedsak gjennom mat, særlig svinekjøtt.

Foto: JES AZNAR / AFP

De ti smittede som Folkehelseinstituttet har registrert, er spredd over store deler av landet. Foreløpig er det ikke meldt om alvorlig sjukdom som følge av smitten.

De ti som er sjuke er bosatt i Telemark, Vestfold, Oslo, Akershus, Oppland, Hordaland, Nord-Trøndelag og Nordland.

Folkehelseinstituttet skriver på sin nettside at det siden februar i år har opplevd en økning av antaller tilfeller med den sjeldne bakterien.

Felles smittekilde

Siden det er påvist bakterier med samme DNA-profil hos alle de ti personene, er det mistanke om en felles smittekilde, opplyser Mattilsynet.

Folkehelseinstituttet samarbeider nå med Mattilsynet og Veterinærinstituttet for å finne en smittekilde.

To døde

I 2006 kan to personer i Vestfold ha dødd som følge av tarminfeksjonen yersinose.

Les: Tror ikke svenskekjøtt er smittekilden

Les også: Har funnet smittekilden

Yersinia-bakterien smitter i hovedsak gjennom mat, særlig svinekjøtt, og drikke. I sjeldne tilfeller kan den også smitte fra person til person.

Les også: Norsk kjøtt kan gjøre deg syk

Mattilsynet opplyser at de vanligste symptomene på bakterien er diare, feber og magesmerter, vanligvis av en til tre ukers varighet. Hos barn og ellers friske voksne er det vanligvis ikke nødvendig med antibiotikabehandling for å bli kvitt bakterien.