Flere med kraftige solskader etter solariumbesøk

– Jeg kan verken bevege meg eller sove, sier Birgithe Østensen som må gå på sterke smertestillende etter bare 16 minutters solariebesøk.

Solbrent i solarium

Slik ser magen til Birgithe Østensen ut to dager etter at hun ble kraftig solbrent.

Foto: Privat

Østensen gikk for å sole seg etter trening tirsdag. Siden da har hun gått på smertestillende og vært borte fra jobb.

Hun er ikke den eneste. Ifølge politiet er fem personer blitt skadet etter å ha solt seg i et solarium i Drammen. De skadde oppsøkte legehjelp uavhengig av hverandre.

– Personene er blitt brent i samme solarium. To av dem som har meldt seg til oss, er i så dårlig form at de ikke har orket å komme hit, opplyser Tina Berg, politiførstebetjent ved krimvakten i Drammen.

16 farlige minutter

– Det var litt varmere enn det pleier, men jeg tenkte at det var fordi jeg var kokvarm etter treningen, forteller Østensen.

Det skulle vise seg at bare 16 minutter i solariet hadde gjort stor skade. Østensen oppdaget ikke at noe var galt før etterpå. Dagen etter ble hun redd.

– Jeg skjønte ikke hva som hadde skjedd, for jeg hadde ikke ligget lenge. Hele kroppen er brent foran og bak. Bare jeg beveger meg litt, er det helt jævlig. Det er som å være solbrent ganger ti. Hver minste bevegelse er som sandpapir på huden.

Politiet har avhørt innehaveren av solstudioet. Det skal ha blitt skiftet solrør den siste tiden. Politiet vil undersøke solariet nærmere og sjekke om det har vært brudd på regelverket om sikkerhet i solarium.

– Hvis det er flere som har fått solskader, ønsker vi at de tar kontakt med oss, sier Berg.

Statens strålevern på befaring

Politiet har torsdag også vært i kontakt med Statens strålevern. De kommer til solstudioet for å bistå politiet med å finne årsaken.

– Vi kommer for å gjøre målinger. Hvis et solarium er i orden, skal ikke slike skader oppstå på så kort tid, sier seksjonssjef Tone-Mette Sjømoen i Statens strålevern.

De får innimellom meldinger om folk som har blitt brent i solarium, men sjelden i samme omfang som hendelsen i Drammen.

Fra 1. januar ble regelverket for dem som driver solarier endret. De ansvarlige for driften og ansatte som har kundekontakt, må ha bestått en såkalt solarieprøve.

– Da skal de ha den kunnskapen som trengs for å gi god informasjon til kundene, sier Sjømoen.

Får ikke sove

Birgithe Østensen

Birgithe Østensen har tatt det med ro de siste to dagene.

Foto: Privat

Selv om Østensen nå tar smertestillende er det vondt å ha på klær, sitte og ligge.

– Jeg har fått Pinex Forte av legevakta, men jeg våkner fortsatt om natta og sliter med å sove. Jeg er veldig glad jeg ikke hadde mer enn 41 kroner i lommeboka. Jeg kommer ikke til å ta sol på veldig lang tid, sier hun.