Fjernet Utøya-minnested på Utstranda

Uten forvarsel har Utstranda Velforening fjernet minnesmerket for ofrene etter 22. juli. Beboerne føler seg som levende ofre etter 22. juli-terroren.

Utstranda flyttet

Minnestedet etter 22. juli på Utstranda er fjernet av velforeningen.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Utstranda Velforening har, på grunn av det de kaller uverdige forhold langs Fv 155 på Utstranda, valgt å fjerne minnestedet etter 22. juli.

Sammen med grunneiere bestemte styremøtet i velforeningen å fjerne både stenen og blomstene fra minnestedet på Utstranda i sin helhet.

– Den store trafikken er jo en av grunnene til at vi har flyttet steinen. Det har vært mange trafikkale problemer og mange neste ulykker her, sier sier styremedlem av velforeningen Ole Morten Jensen.

Det er fremdeles friske blomster i minnelunden ved Utøya

Slik så minnestedet ut da det lå ved Fv155 på Utstranda.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– En rekke uverdige episoder

En rekke uverdige episoder gjør situasjonen vanskelig for folk i nabolaget mener velforeningen.

Jensen forteller om turistbusser som stanser for at folk skal ta bilder og se på blomster og annet som er lagt ned ved steinen.

– Det er rett og slett uverdige episoder med folk som opptrer upassende og tar seg tilrette. De tar blant annet "selfies" og flirer og ler, de tar seg inn i hagene til fastboende.

– Det er folk som til og med setter seg på terrassene våre og tar seg en blås. I tillegg legger de igjen sneipene.

Les:

Forstår reaksjonene

Han forstår at folk reagerer, men håper de reagerer positivt og forstår at valfartingen til det som ble et impulsivt minnested må ta slutt.

– Vi føler at vi har tatt livene våre tilbake. Vi orker ikke lenger å ha det slik det var, det passer ikke å ha et minnested midt oppi et boligfelt.

– Dere synes ikke at dere har tatt dere til rette på en ufin måte ?

– Nei, vi føler ikke at vi har tatt oss tilrette egentlig. Dette er privat grunn og vi har gjort det i overenstemmelse med grunneier.

– Sensasjonsjagende turister

Velforeningen skriver at de har sett seg nødt til å iverksette tiltak for å ta Utstranda tilbake til normal tilstand etter at de ble uskyldige vitner og bidragsytere til 22. juli.

I pressemeldingen skiver Velforeningen:

«Beboere langs Utstranda forteller om trafikalt store problemer, frekke turister, forsøpling og generell plagsom adferd av skuelystne sensasjonsjagende turister som krever mye tålmodighet hos beboerne. En tålmodighet som nå har tatt slutt etter nesten 3 år som levende ofre for terrorismen.»


Artikkelen fortsetter under videoen.

Minnestedet på Utstranda er flyttet av Velforeningen.

Minnestedet på Utstranda er flyttet.

– En risiko

Velforeningen skriver i pressemeldingen at de må redusere trafikkmengden på Fv155 og at de gjentatte ganger har forsøkt å formidle til Statens vegvesen at de har vært bekymret for de trafikale problemene.

– Sensasjonshungrige turister, som er vant med å kjøre på en vei hvor de helst ikke skal ta hensyn til veimerking, er en risiko med hensyn til trygghet, står det i pressemeldingen.

Viktig med dialog

Andreas Brandt

Leder i Buskerud Auf, Andreas Brandt.

Foto: AUF Buskerud

Andreas Brandt er leder av Buskerud AUF. Han ble først oppmerksom på saken da NRK ringte han.

– Min umiddelbare reaksjon er egentlig bare at jeg registrerer at det har skjedd. Men jeg ser at det er viktig at vi i fremtiden og i prosessen videre har en god dialog med alle involverte parter, også naboene i det området det er snakk om.

– Jeg har selvfølgelig forståelse for at veldig mange mener veldig mye om den prosessen og det som skjer rundt hvordan vi skal minnes 22. juli. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier Brandt.

Midlertidig plassert

Nytt minnested

Minnestedet er nå flyttet til en rasteplass langs E 16.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Steinen og blomstene er nå plassert på privat grunn ved en rasteplass langs E 16 sørgående løp.

Utstranda Velforening skriver at dette er ment å være en midlertidig plassering av stenen inntil den kan erstattes av et permanent minnesmerke.

– Dette er bare en stein som lå der, impulsivt som folk begynte å legge blomster på fordi den ligger så nært Utøya, sier styremedlem av velforeningen Ole Morten Jensen.

Derfor mener velforeningen at den har vært i sin fulle rett til å flytte steinen til det den mener er et mer egnet sted.

Les: