Hopp til innhold

Fire siktet for grov korrupsjon

Søndre Buskerud politidistrikt har pågrepet og siktet fire menn for grov organisert korrupsjon mot Bærum kommune.

Rådhuset i Bærum
Foto: Knai, Vidar / SCANPIX

Korrupsjonen har sitt utspring i firmaer som driver med håndverktjenester fra nedre Buskerud.

Hør politiadvokat Oddbjørg Angell om siktelsen

 

Tap i millionklassen

En av de pågrepne er ansatt i Eiendomsforvaltningen i Bærum kommune. Politiet mistenker at mannen har mottatt bestikkelser for et betydelig beløp, og at han har påført kommunen et tap i millionklassen.

Mannens bror er også siktet i saken sammen med to andre håndverkere. 

Politiet satte i gang etterforsking av de fire mennene etter å ha mottatt informasjon fra Buskerud fylkesskattekontor. Etterforskningen har pågått i flere uker, og skal vise at det straffbare forholdet har foregått over flere år.

Politiet har gjennomført ransaking på flere steder, og har tatt beslag i eiendeler og verdier i form av kontanter, bankinnskudd og aksjer hos de siktede.

 Strafferamme på 15 år

- Tre personer er siktet for å ha gitt bestikkelser til en ansatt i Bærum kommune, i forbindelse med håndtverkstjenester som deres firmaer har utført for kommunen, sier politiadvokat i Økoteamet i Søndre Buskerud politidistrikt, Oddbjørg Angell.

Angell sier de mistenker personen i Bærum kommune for å ha motatt betydelige beløp.

- Dette er det en strafferamme på 15 års fengsel for, sier Angell.

Varetekt

De fire mennene ble pågrepet denne uken, og blir avhørt på politihuset i Drammen. Politiet vil fremstille de fire for varetektsfengsling fredag.

Ingen av de fire er tidligere kjenninger av politiet. Politiet utelukker ikke at flere personer kan være involvert i denne saken.

Åtte personer ved økoteamet hos politiet jobber for fullt med denne saken.

Buskerud Fylkesskattekontor vil ikke kommentere saken så lenge den er under politietterforskning.

Granskning

Bærum kommune har etablert et granskningsteam bestående av interne og eksterne medarbeidere. Advokatfirmaet G-partner AS er satt til å lede dette.

Granskingen skal også bringe på det rene om det er foretatt andre irregulære, kritikkverdige eller ulovlige disposisjoner i avdelingen. Granskingsteamet vil i tillegg se på retningslinjer og rutiner og om disse er etterlevd, hvordan avtaler er inngått og kontrollert samt attestasjons-, anvisnings- og betalingsrutiner.

En rapport vil foreligge innen utgangen av januar 2007, skriver kommunen i en pressemeldning.

Rådmann Elisabeth Enger har også besluttet å stramme inn kontrollen i forbindelse med attestasjon og anvisning av fakturaer. Dessuten har rådmannen gitt kommuneadvokaten i oppdrag å gjennomføre nødvendige tiltak for å redusere kommunens tap og sikre verdier.

Rådmannen har gjennomført midlertidige endringer i ledelsen av avdelingen for å sikre en uavhengig gransking, men presiserer at dette ikke innebærer mistanke mot dem dette gjelder.