NRK Meny
Normal

Anket dom – fikk strengere straff

Etter flere ankebehandlinger er en mann i 50-årene dømt til seks år og seks måneder i fengsel for blant annet medvirkning til produksjon og salg av marihuana.

Cannabisplanter

Minst 1775 cannabisplanter som stod klare til høsting, ble beslaglagt da politiet aksjonerte i påsken 2014 i en nedlagt fabrikk.

Foto: Politiet

Saken har gått flere runder i rettssystemet. Mannen i 50-årene fra Øvre Eiker ble i tingretten i oktober 2015 først dømt til åtte år i fengsel for narkotikaproduksjon i lokaler han eier på Darbu og i Hvittingfoss.

Den nedlagte fabrikken i Hvittingfoss inneholdt en av de største og mest velutstyrte cannabisplantasjene politiet har funnet. Ifølge tiltalen skal de i 2013 og 2014 ha dyrket eller bistått i dyrking av minst 1775 cannabisplanter.

Tre andre menn, med vietnamesisk bakgrunn, ble dømt til mellom tre og syv år i fengsel.

Denne dommen ble anket av alle fire.

I ankesaken i Borgarting lagmannsrett ble mannen som eide lokalene og de tre andre frifunnet for å ha solgt 10 kilo marihuana. Dette førte til en reduksjon i straffen for flere av de dømte.

Den største reduksjonen i straff fikk mannen i 50-årene, som ble dømt til et år og tre måneder i fengsel i stedet for åtte år.

Anket på nytt

Denne dommen ble anket både av mannen og av påtalemakten. Høyesteretts ankeutvalg bestemte i mai 2016 at ankene ikke ble tillatt fremmet, men saken til mannen i 50-årene fikk ny ankebehandling i Borgarting lagmannsrett.

Der har straffen blitt gjort strengere igjen, til seks og et halvt år i fengsel. Denne dommen er i tråd med påstanden aktor la ned under den nye ankeforhandlingen i lagmannsretten i januar i år.

I denne dommen er mannen fra Øvre Eiker på ny dømt for medvirkning til produksjon og salg av marihuana. Retten skriver i dommen at mannen ikke var noen hovedmann og initiativtaker, men at rollen heller ikke var perifer. I formildende retning har retten lagt vekt på at det har gått langt tid fra den forrige behandlingen i lagmannsretten.

Storproduksjon

Det var langfredag 2014 at politiet gikk til aksjon i den nedlagte fabrikken i Hvittingfoss. Vitner NRK snakket med den gang omtalte det hele som «Miami Vice-tilstander», med biler, helikopter og politihunder.

Politiet mente at fabrikken har hatt kapasitet til å produsere marihuana til en gateverdi rundt 30 millioner kroner i året. Borgarting lagmannsrett mener i sin dom at mengden og verdien av marihuanaen kan ha vært noe mindre.

Hasjplantasje i Hvittingfoss

Den nedlagte fabrikken i Hvittingfoss inneholdt en av de største og mest velutstyrte cannabisplantasjene politiet har funnet.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Vurderer å anke igjen

Mannens forsvarer, Jan Christian Kvanvik, sier hans klient er svært skuffet over dommen. Nå skal advokat sammen med klienten vurdere om dommen på seks og et halvt år, skal ankes

– Han er uenig i hvordan lagmannsretten har vurdert en del av bevisene. Så nå må vi gjennomgå denne dommen grundig og vurdere om å anke over saksbehandlingsfeil.