Fikk hjelp ut av angsten

Det nytter å ta tak i livet sitt og gjøre noe for å komme ut av ensomheten, selv om man sliter psykisk. Det er 33 år gamle Christer Vindheim i Hokksund et godt eksempel på.

Vil bygge treningspark

Rekkverket på brua ut til øya Nedre Sandøra brukes som treningsapparat når Christer Vindheim trener grupper fra Aktiv Eiker. Nå vil han bygge en treningspark på øya, og har fått med Aktiv Eiker på utviklingen.

Christer har slitt psykisk i flere år. Avbrutte studier og økonomiske bekymringer gjorde at han etter hvert isolerte seg og satt mye hjemme for seg selv.

Fastlegen mente han kunne nyte godt av den behandlingsformen som Aktiv Eiker driver i form av samtaler og fysisk aktivitet, og i august i fjor ble han henvist til frisklivssentralen.

– Det var skremmende til å begynne med. Det var skummelt å være sammen med en gruppe mennesker og gjøre øvelser som jeg syntes var litt flaut. Den første dagen snudde jeg i døra, forteller Christer.

Men Aktiv Eiker ga ham ikke opp.

– De sendte meg en melding for å minne meg på neste ukes trening.

En tung start

Han forteller at det var tungt å begynne med fysisk aktivitet igjen etter noen stillesittende år. Men i dag, åtte måneder senere, er Christer på god vei til å bli frisk. Nå er han også gruppeleder for noen av treningstimene.

– Det å utfordre den sosiale angsten min ved å møte andre, gjorde at jeg etter hvert turte å prate med de andre deltakerne. Jeg fikk høre historier fra andre som også hadde slitt. Det hjelper litt å vite at man ikke er alene, sier Christer.

Henvisninger via fastlegen

Anne Merete Søren Bjørnerud, daglig leder hos Aktiv Eiker.

Anne Merete Søren Bjørnerud mener det er viktig å minne innbyggere og leger på tilbudet de har.

Foto: Privat

De fleste som benytter seg av tilbudet hos Aktiv Eiker, kommer via fastlegen.

– Men det er også en del som kontakter oss direkte, forteller daglig leder Anne Merete Bjørnerud.

I 2013 benyttet 337 personer seg av tilbudet. I 2014 og i fjor sank antallet brukere, men 2016 ser igjen ut til å bli bra.

Bjørnerud sier målet er å komme opp på samme nivå som i 2013, men at de hele tiden må minne både fastlegene og innbyggerne om gratistilbudet.

– Påminnelser er viktig, sier hun.

Ser lysere på livet

For Christer har livet snudd fra ensomhet til glede og motivasjon.

– Jeg føler meg tryggere på å møte fremmede mennesker nå. I motsetning til mange andre som søndag kveld gruer seg litt til ny arbeidsuke, sitter jeg og tripper og gleder meg, sier han.

– Mange har fått hjelp

Kommuneoverlege Einar Braaten i Øvre og Nedre Eiker.

Einar Braaten skryter av frisklivssentralen.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Kommuneoverlege Einar Braaten ser at frisklivssentralen har gjort en god del med helsa til mange i Eiker.

– Det er mange flinke, ressurssterke mennesker som plages så mye av sine psykiske eller fysiske sykdommer at de ikke klarer å gjennomføre ting i livet sitt. Vi ser at mange blir kvitt plagene sine eller blir såpass friske at de klarer å håndtere dem slik at de kommer seg videre i livet, sier Braaten.