Feirer ikke jul

«Charter-Svein» er bak luke nummer 18.

Svein Østvik, julekalender

Svein Østvik synes det er mye mas med jula.

Han ble rikskjent gjennom «Charterfeber» på TV3 i 2006. Ti år senere er Svein Østvik, fortsatt bedre kjent som «Charter-Svein», skaffet seg tre travhester og snuser på en ny serie om livet sitt.

Hva har gjort mest inntrykk på deg i år?

Jeg har vært i Afrika for første gang, i Gambia. Jeg har en kompis som driver en slags farm der nede. Han hjelper mennesker med å bli mer selvforsynte. Han gjør en veldig fin jobb for de fattigste av de fattige. Det gjorde et sinnssykt inntrykk å være der og oppleve det.

Hva er det fineste noen har gjort for deg i år?

Jeg fikk et veldig flott og personlig brev fra et av barna mine. Det var en slags kjærlighetserklæring i brevs form. Jeg vil ikke blottlegge hva det sto der, men det var noe fint om meg som pappa og om forholdet vi har. Det varmet så voldsomt og var ekstremt flott.

Hvordan feirer du jul?

Jeg har aldri hatt noe spesielt godt forhold til jula, jeg syns det blir mye mas. Så jeg feirer ikke jul utenom at jeg er hos søstera mi første juledag med barna, barna hennes og min mor.

Hva skal du lese i jula?

Jeg leser jo fælt mye bøker. Nå har jeg lyst til å begynne å lese Knausgård. Utenom det går det i krim som for veldig mange andre sikkert.

Jeg har aldri hatt noe spesielt godt forhold til jula, jeg syns det blir mye mas.

Over til noe annet: Hvordan syns du Donald Trump bør lede USA?

Han bør lede minst mulig, for å si det sånn. Det er komisk, samtidig som det er en refleksjon av at samfunnet er litt på ville veier. Han blir på en måte et symbol på at det er en slags meningsløshet i måten vi lever livet på.

Og helt til slutt: Hvis du var statsminister i Norge for en dag, hva ville du gjort?

Nei, altså, herregud, jeg hadde sikkert bare satt meg ned og tatt en øl, jeg. Hahaha. Uff, jeg får prøve å være seriøs på det. Jeg ville satt et super-søkerlys på alle som faller utenfor. Ikke for å få dem innafor, men for å belyse at verden er blitt litt dobbeltmoralsk, hvor folk tilsynelatende søker etter perfekte liv og glemmer nestekjærlighet og varme.

Hvem skjuler seg bak luke nummer 19 i julekalenderen?

Forfatter som fikk stor internasjonal oppmerksomhet med romanen «Sofies verden».