Fakta
LYD OG VIDEO
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
- LYD: Sverre Åker på Geilo forteller om hjemmebaksten. Reporter Gunnar Grimstveit.
- Buskerud: Hallingdal
Her skal alt være hjemmelagt - av nittiåringen selv. Da vi møtte Åker hjemme på kjøkkenet var det hallingspesialiteten rømmebrød som sto på bakeprogrammet.
Sverre Åker
Sover nesten ikke
Det er rømmebrød som ligger nittiåringen Åkers hjerte nærmest. Den tradisjonelle godsaken fra Hallingdal skal nytes i Åkers nittiårsdag om ikke mange dagene. Og alt bakverket skal sprekingen fra Geilo lage sjøl.
Han flyr nærmest i skytteltrafikk mellom bakstefjøla og takka i disse dager for å forberede den store dagen. Men han selv smaker nesten ikke på godsakene. For han er det mest morsomt å lage til fest. Og det tar så mye tid at han nesten ikke sover om nettene, røper han for NRK Buskerud.
Alle slags godsaker
Åker baker rømmebrød, lefsekling, lefser, flatbrød og alt som man skal ha til kaffen på den store dagen.
Men festen den vil han ikke ha hjemmelagd. Den skal han feire på et av Geilos etablissementer med mer enn seksti av den nærmeste slekt og mange av hans gode venner. Og der skal det bli både dans og vin. I hvert fall litt til maten selv om det blir i moderate mengder, for jubilanten har vært avholdsmann i all sin dag.
Rømmebrød bakt av Sverre Åker. Alle foto: Gunnar Grimstveit.