NRK Meny
Normal

Fatema anker utsendelsen

Familien og støttegruppa til Fatema anker avgjørelsen om at de ikke får komme tilbake til Norge.

Fatema Rahimi

TVANGSRETURNERT: Fatema (11) og familien ble i fjor tvangsreturnert til Kabul. Hun har lenge bedt om hjelp til å komme tilbake. Video: Sverre Hjelleset.

Mandag avgjorde Oslo tingrett at Fatema og hennes familie ikke får komme tilbake til Norge, etter at de ble tvangssendt til Afghanistan den 20. januar 2014. Da hadde familien bodd nesten fire og et halvt år i Ål i Hallingdal. Oslo tingrett mener det var riktig å sende familien ut av landet.

Nå har familien og støttegruppa bestemt seg for å anke avgjørelsen fra Oslo tingrett.

– Vi anker saken til lagmannsretten. Det har vi bestemt, etter samråd med familien og samtaler internt i støttegruppa, sier Espen Karlsen i støttegruppa.

Fatema Rahimi

I nesten fire og et halvt år bodde Fatema og hennes familie i Ål i Hallingdal, før de ble tvangssendt til Afghanistan for litt over et år siden.

Foto: Privat

Familiens advokat, Jostein Løken, har sagt til støttegruppa at det kan ta fra seks måneder til ett år før en ankesak kommer opp.

– Det høres ufattelig lenge ut, særlig for familien. De sier helt konkret at de ikke har det bra, og de er selvfølgelig lei seg etter avgjørelsen i Oslo tingrett. De har ikke noe liv der nede, sier Karlsen.

Les også: Fatema (11) returnert til Afghanistan: – Få oss hjem til Norge!

Starter kronerulling

Parallelt med papirarbeid i forbindelse med anken, har støttegruppa allerede satt i gang en kronerulling, og de ber lokalsamfunnet om hjelp. For en rettsrunde trenger de 60.000 kroner.

– Vi går ut gjennom sosiale medier og ber folk om å bidra med fem hundre kroner hver. Vi håper lokalsamfunnets engasjement omdannes til penger på konto, for nå trenger vi det, avslutter Karlsen.