NRK Meny
Normal

Farlig jordbærparasitt oppdaget

Den farlige jordbærparasitten rød marg er funnet hos en planteprodusent, som må legge ned produksjonen av planter i 15 år.

Jordbær

Jordbærparasitten rød marg gjør at planterøttene råtner og dør.

Foto: Sigtor Kjetså / NRK

Det var i sommer Mattilsynet fant parasitten hos en produsent av jordbærplanter i Lier i Buskerud. Prøvene ble sendt til Bioforsk for analyse. Nå foreligger svaret, og det bekrefter at det er den fryktede algesoppen som ble funnet.

Første gang rød marg ble oppdaget i Norge var i Agder-fylkene og Hedmark etter en landsomfattende kartleggingsundersøkelse i 1995. Deretter har den spredt seg til jordbæråkre flere steder i landet, også til Lier.

Tone Gislerud

Seniorrådgiver i Mattilsynet, Tone Gislerud.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Det spesielle nå er at den er funnet hos en planteprodusent, og det er noe helt annet at den finnes i vanlige jordbæråkre. Dette er første gang det skjer i Norge, sier Tone M. Gislerud, som er seniorrådgiver i Mattilsynets regionkontor i Buskerud, Vestfold og Telemark.

Planteprodusentene leverer planter til jordbærbøndene, og det gir frykt for at algesoppen skal spre seg raskt.

Les også:

Vanskelig å bli kvitt

– Dette er en parasitt bønder absolutt ikke ønsker å ha i jordbæråkeren. Rød marg angriper røttene som råtner nedenfra, og jordbærplantene dør. Angrep kan drepe alle jordbærplantene i deler av et felt eller over hele åkeren om forholdene er gunstige for sjukdommen, fastslår hun.

Har sykdommen først bitt seg fast, er den svært vanskelig å bli kvitt. Selv om man fjerner alle jordbærplantene har algesoppen dannet svært motstandsdyktige hvilesporer som kan leve i jorda i mer enn 15 år.

Dersom sykdommen finnes i en vanlig jordbæråker, er det lite å gjøre, annet enn å drenere godt, og ta forholdsregler slik at smitten ikke sprer seg. Men hos planteprodusenter er det helt annerledes. Her er det nulltoleranse.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Dramatisk for planteprodusenten

Plukke jordbær

Vanlige jordbærbønder kan fortsette som før, men for dem som produserer plantene er det kroken på døra.

Foto: Ellinor Hansen / NRK

– Forskriftene ble endret i 2013, og de slår fast at det er forbud mot å selge jordbærplanter og annet plantemateriale fra dem som produserer plantene. På grunn av algesoppens evne til å overleve i jorda, blir det også satt en karantenetid på 15 år for disse produsentene, sier seniorrådgiveren.

– Men det er ganske dramatisk for dem som driver med planteproduksjon, når de ikke kan selge plantemateriale for jordbær. Er det kroken på døra?

– Ja, dette er dramatisk for dem. De får ikke selge jordbærplanter på 15 år, så da må alternativet være å dyrke andre typer planter. Men for vanlige jordbærbønder gis det ikke lengre noe pålegg, utover at de må være forsiktige, sier hun.

Fram til 2008 var soppen påvist i tre store, geografisk atskilte områder i landet; Agder-fylkene, Rogaland/Hordaland og Hedmark. I en ny kartleggingsundersøkelse i 2008 fikk også Vestfold status som smittet område. I 2009 ble soppen for første gang påvist i Møre og Romsdal, og nå også i Lier.

Les også:

Vertsplanter

Jordbær er hovedverten, men i utenlandske smitteforsøk er det vist at rød marg også kan angripe bringebær, prydplanter innen Geum og Potentilla og andre slekter i rosefamilien. Alle jordbærsortene som dyrkes i Norge er trolig mottakelige for rød marg.

Smitta plantemateriale er viktigste spredningsveien fra felt til felt, men jord på maskiner og fottøy og drenerings- og overflatevann kan også føre med seg smitte.