NRK Meny
Normal

Får arrangere triathlon i Hallingskarvet

Men direktoratet setter foten ned for målgang på Prestholtskarvet fordi de frykter det kan føre til forsøpling.

Hallingskarvet

Til sommeren blir det for første gang arrangert triathlon-konkurranse i Hallingskarvet nasjonalpark.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Jeg ble glad da jeg fikk svaret fra Miljødirektoratet. Jeg regnet med at det ville bli restriksjoner, det var vi forberedt på, sier Bjørnar Strendo fra Ål.

Det er første gangen denne triathlon-konkurransen skal gå av stabelen. Deltakerne skal starte konkurransen med å svømme 1500 meter i Strandafjorden på Ål, fortsette med å sykle35 kilometer fra Ål til Geilo og løpe siste del fra Havsdalen. Denne strekningen er på cirka elleve kilometer.

Ivrig triathlon-utøver

Arrangøren Bjørnar Strendo ønsker målgang på Prestholtskarvet, men direktoratet mener det av sikkerhetshensyn vil kreve omfattende merking, og at det øker forsøplingen i nasjonalparken.

– Da endrer vi bare målgang til Prestholtskardet som ligger litt nedenfor selve skarvet. Det innebærer at løpet blir noe kortere, men det har ikke så mye å si, sier Strendo. Han er selv en ivrig triathlon-utøver med rundt 800 treningstimer i året; både i vannet, på sykkelsetet og med løpesko på føttene.

Tønsberg by triathlon

Ifølge Bjørnar Strendo, er triathlon en raskt voksende sport. Dette er fra konkurransen i Tønsberg i august.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Piggsko må ligge igjen hjemme

Arrangøren søker om å få ha med 100 deltakere det første året. Direktoratet skriver i sitt svar at 250 kan få delta i fremtiden.

Det blir ikke lov for arrangøren å bruke motorisert kjøretøy innenfor nasjonalparken, og det blir heller ikke lov til å plassere reklame innenfor det vernede området.

Løperne gis ikke tillatelse til å løpe med piggsko eller staver fordi det sliter unødig på terrenget skriver direktoratet i sitt svar.

Vil ha triatlon til Hallingdal

– Fra før er det ingen triathlon-konkurranser i Hallingdal. Det er en raskt voksende idrettsgren, og jeg ønsker å få det til Hallingdal.

Strendo forteller at det ikke er så mange som driver med denne sporten i Hallingdal.

– Vi er bare 4–5 stykker, så er det et lite miljø i Hallingdal, ja.