NRK Meny
Normal

31 erstatningskrav bare i år

Over fire år etter vaksineringen mot svineinfluensa får Norsk pasientskadeerstatning fortsatt inn krav om erstatning.

Svineinfluensa-vaksine

45 prosent av Norges befolkning takket ja til svineinfluensavaksinen.

Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / REUTERS

I oktober 2009 gikk daværende helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm Erichsen ut og anbefalte hele Norges befolkning å vaksinere seg mot svineinfluensa.

Øydis Castberg

Mer enn hver femte pasient har fått erstatning, ifølge kommunikasjonsdirektør Øydis Ulrikke Castberg i Norsk pasientskadeerstatning.

Foto: NPE

Etter det har Norsk pasientskadeerstatning mottatt i alt 439 krav fra personer som mener de har blitt syke etter vaksinen. Så langt har 89 fått medhold i erstatningskravet

– Det er ganske mange når det gjelder en vaksine, sier kommunikasjonsdirektør i Norsk pasientskadeerstatning, Øydis Ulrikke Castberg.

Bare i Buskerud har de mottatt 24 saker som gjelder vaksinen. I 19 av tilfellene har pasientene fått avslag. I en sak har et barn har fått medhold i erstatningskravet, mens fire saker fortsatt er under behandling.

Kommer fortsatt inn erstatningskrav

Men det kommer fortsatt inn saker der pasienter mener de har blitt syke etter vaksinen.

– I år har vi i hele landet fått inn 31 saker som gjelder vaksinen mot svineinfluensa, sier Castberg.

Les også:

Flest har fått narkolepsi

Norsk pasientskadeerstatning forventer at kravene vil flate ut etter hvert, men utelukker ikke at det fortsatt vil dukke opp saker i kjølvannet av massevaksinasjonen.

Flesteparten som har fått medhold i kravet om erstatning, har fått narkolepsi. Noen pasienter har fått andre typer nevrologiske lidelser, og noen har fått infeksjoner etter sprøytestikket da vaksinen ble satt.

Foreldelsesfrist på tre år

Norsk pasientskadeerstatning vil ikke si noe om det var forsvarlig å vaksinere så mange. I alt tok 2,2 millioner nordmenn imot vaksinen.

– Det vi er opptatt av, er at alle som mener de kan ha fått skader etter Pandemrix-vaksinen, tar kontakt med oss, sier Castberg.

Det kan ta tid før folk som blir syke setter det i sammenheng med vaksinen.

– Men folk må være klar over at det er en foreldelsesfrist på tre år, så de må melde fra så fort de er klar over situasjonen. Likevel har vi forståelse for at det kan ta litt tid før folk kontakter oss, og vi gjør er en skjønnsmessig vurdering i hver enkelt sak, sier Castberg.