Hopp til innhold

Får europeisk pris for bekjempelse av terrorisme

Venstre-politiker Yousuf Gilani fra Drammen tildeles prisen årets «Leader Award» for bekjempelse av terrorisme. Vinneren selv visste ikke at prisen eksisterte.

Yousuf Gilani

Yousuf Gilani under demonstrasjonen mot ekstremisme i Oslo i august.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Det er "Alliansen av liberale og demokrater for Europa" (ALDE) i Europaparlamentet, som står bak prisen. De har bestemt at Yousuf Gilani får utmerkelsen for sitt arbeid med bekjempelse av terrorisme og hans arbeid i lokalsamfunnet, skriver Drammens Tidende.

– Det kom overraskende på meg. Jeg var ikke klar over at jeg var nominert til en slik pris, så jeg ble ganske satt ut da jeg fikk en telefon i går. Jeg trodde først det var noen som tulla med meg, men etter hvert fikk jeg det bekreftet. Jeg setter stor pris på anerkjennelsen, sier Gilani.

Inspirasjon til videre engasjement

Det er engasjementet hans rundt det store demonstrasjonstoget mot ekstremisme, og da særlig mot Profetens Ummah og IS i august, som har blitt lagt merke til.

Yousuf Gilani, talsperson for demonstrasjonen mot IS holder appell på Grønlands torg.

Se Yousuf Gilanis appell under demonstrasjonen i Oslo den 25. august 2014.

– Jeg har engasjert meg for å bygge broer mellom ulike kulturer og trossamfunn, og en slik pris gir inspirasjon til å fortsette det arbeidet, sier Gilani.

De etablerte trossamfunnene og Islamsk Råd var ikke aktive nok i motstanden mot ekstremisme, mener Gilani. Det var grunnen til at han engasjerte seg i arbeidet med demonstrasjonen.

– De tok ikke avstand fra Profetens Ummah og de terrorhandlingene som pågikk i religionens navn. Som norsk muslim mener jeg vi må vise at dette ikke er noe vi kjenner oss igjen i eller støtter, sier Gilani.

– Hjalp demonstrasjonen noe?

– Ja, det gjorde den. Demonstrasjonen ble sendt direkte til over en milliard mennesker, blant annet i Midtøsten og i Asia. Resultatet ble at 230 religiøst lærde skrev en fatwa mot IS. Det er ingen muslimsk gruppe, som på noe vis tilhører islam. Etter fatwaen får de ikke lov til å misbruke religionen for å oppnå egen vinning, sier Gilani.

Han mener det er viktig å fortsette det holdningsskapende arbeidet, uansett hvilke ekstremistiske grupper det er som står bak det han kaller "det negative tankegodset". Den største utfordringen mener han er hvordan vi skal håndtere de som kanskje kommer tilbake fra de IS-dominerte områdene. Torsdag skrev NRK om hvor de norske jihadistene kommer fra.

Les også: PST bekymrer seg over enkeltkrigere

Gleder seg til prisoverrekkelsen

Det var sentralstyret i hans eget parti, Venstre, som hadde foreslått ham til prisen. Han har fredag fått gratulasjoner fra partiets leder, Trine Skei Grande. Men også flere partikolleger og andre har sendt sine gratulasjoner etter at pristildelingen ble kjent.

Den 10. desember reiser Gilani til Belgia for å ta imot prisen. Han mener alle som sto sammen under demonstrasjonen har en bit av æren for.

– Det skal visst være en veldig høytidelig prisutdeling, der blant annet presidentskapet i EU er til stede. Så jeg gleder meg veldig til å reise ned til Brussel, avslutter Gilani.