NRK Meny
Normal

Får bursdagsvarsler fra døde personer

Pårørende bruker lang tid på å rydde opp i nære avdødes digitale liv.

Facebook-logo

DIGITAL KIRKEGÅRD: Når personer med Facebook-profiler dør er det ikke alltid like enkelt for pårørende å vite hva man skal gjøre for å rydde i vedkommendes private liv.

Foto: NTB scanpix

Har du noen gang fått varsel om bursdag på Facebook fra en død person? På Facebook ligger et stort antall døde menneskers profiler. Disse er verken blitt slettet eller gjort om til minneprofiler.

– Vi opplever at det kan gå måneder og år før man begynner å rydde opp i disse tingene. Man kan nesten kalle det en stor, digital kirkegård, sier Hans Marius Tessem, leder for Slettmeg.no.

Tjenesten tilbyr råd og veiledning til personer som ønsker å slette personlig informasjon på nett.

Ikke klar over mulighetene

Tessem tror det er flere årsaker til at dette tar lang tid.

– Man føler kanskje ikke at det er sitt ansvar eller man forventer at noen andre skal gjøre det, sier han.

Digital kompetanse kan også ha betydning.

– Det er nok varierende hvor bevisste vi er på det. Jeg tror mange tror det er mer avansert å gjøre enn det faktisk er. Også er det nok mange som ikke er klar over at man kan lage en minneprofil. Det er en forholdsvis enkel jobb å gjøre. Skal du slette profilen er det litt mer avansert, sier han.

Hans Marius Tessem

FEIL Å FJERNE: Hans Marius Tessem, leder for Slettmeg.no sier mange unge ønsker et digitalt ettermæle på nett.

Foto: Jan Tore Verstad / Pressebilde

Unge ønsker minneprofil

Tessems erfaring er at det er demografiske forskjeller på hvordan vi forholder oss til vårt digitale liv, også etter at vi har gått bort.

Mens unge ønsker å gjøre om Facebook-profilen til en minneprofil, ønsker eldre i større grad at det som ligger på nett skal bort.

– Unge er opptatt av at en minneprofil som ligger på nett skal se ordentlig ut, men at den skal fjernes tror jeg mange faktisk føler er feil, sier han.

En minneprofil på Facebook blir også et naturlig valg i sorgarbeidet for unge.

Sorgen lammer

– Sorgen lammer. Facebook og det digitale livet til avdøde kommer da lenger bak i rekken, sier Svein Thomas Kollen, daglig leder i Buskerud begravelsesbyrå.

Han tror at problemstillingen bare vil bli mer aktuell med flere eldre mennesker på Facebook nå enn tidligere. Byrået vil derfor samarbeide mer med aktører som kan bistå med denne type hjelp til pårørende.

Svein Thomas Kollen

INFORMERER: Svein Thomas Kollen, daglig leder i Buskerud begravelsesbyrå, vil gjøre det enklere for pårørende å rydde i avdødes liv på Facebook.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

– Blir det liggende profiler på sosiale medier genererer dette bursdagsmeldinger til venner. Det kan være et sjokk å få opp, sier han.

Vil vi fjerne alt?

Men bør vårt digitale liv slettes når vi dør?

– Vi kommer opp i noen diskusjoner nå om hvordan dette bør være. Det er problemstillinger vi kanskje ikke har tenkt på tidligere, sier Tessem.

Døde personer har krav på et personvern, men:

– Bare for noen år siden var folk opptatt av å slette alt innhold på nettet. Bruken har gjort at vi har fått et annet forhold til det, sier Tessem.