NRK Meny
Normal

Får 308 mill. i belønning fra staten

Buskerudbyen vil at folk velger bort bilen og heller reiser kollektivt eller sykler. Nå får de belønning i hundremillionersklassen for ideene sine.

Buss

Staten gir hundrevis av millioner til samferdsel i Buskerudbyen.

Foto: Pål Kristian Lindseth / NRK

– Disse pengene er en målrettet støtte til storbyområder som deler regjeringens ambisjoner om å styrke kollektivtransportens konkurransekraft og øke den reelle valgfriheten for folks daglige reiser, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i en pressemelding.

Buskerudbyen får 308, 3 millioner til kollektiv- og sykkelsatsing.

Statssekretær

Statssekretær John-Ragnar Aarseth offentliggjorde avtalen som er inngått mellom samferdselsdepartementet og Buskerudbyen.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

– For den summen kan disse kommunene gjøre veldige mye for å bedre kollektivtilbudet og gjøre det mer attraktivt å sykle, sier statssekretær John-Ragnar Aarseth i samferdselsdepartementet til NRK.

Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen, var på Strømsø torg da nyheten ble offentliggjort torsdag morgen.

Tore Opdal Hansen

Tore Oppdal Hansen, ordfører i Drammen.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

– Det er en betydelig sum vi har fått, og det er helt fantastisk! Det blir som at samtlige luker i julekalenderen blir åpnet med en gang, sier Opdal Hansen.

Les også: Buskerudfolk tar ikke buss

– Nok til 150 nye tiltak

Det er Buskerud fylkeskommune og kommunene Drammen, Lier, Øvre Eiker, Nedre Eiker og Kongsberg som tildeles disse pengene. De er alle en del av Buskerudbyen.

– Dette er en fantastisk mulighet og vi kan nå sette i verk 100–150 nye tiltak. Tidligere har vi bygd sykkelhotell, pendlerparkeringsplasser, kollektivfeltet i Lier, flere tiltak på Kongsberg, forbedring rundt stasjon Mjøndalen.

Les også: – Flere må la bilen stå

Ordfører i Øvre Eiker, Ann Sire Fjerdingstad.

Ordfører Ann Sire Fjerdingstad i Øvre Eiker.

Foto: Helle Nielsen Estensen

Ordfører i Øvre Eiker, Ann Sire Fjerdingstad, er også fornøyd med midlene de får.

– Dette er som julaften og 17. mai på en gang. Nå kan vi få flere pendlerparkeringer, vi håper på to tog i timen og vi kan se nærmere på riksvei 35, sier Fjerdingstad.

– Ingen selvfølge

Nyheten ble kjent i torsdag morgen på Strømsø torg i Drammen. Men ordfører Opdal Hansen innrømmer at det ikke kom som en stor overraskelse i dag.

– Vi har hatt møter i vår og i høst med samferdselsministeren. Der jobba vi veldig godt administrativt. Det har bidratt til at vi har fått tilliten til å bruke såpass mye penger, sier Opdal Hansen.

Men han tar ikke pengene for gitt.

– Det var slettes ingen selvfølge da vi starta arbeidet, så jeg er glad i dag, avslutter ordføreren i Drammen.

Tilskuddet blir utbetalt til Buskerud fylkeskommune over fire år. I år blir det utbetalt 73,3 millioner kroner, 75 millioner kroner neste år og 80 millioner kroner i 2016 og 2017.

Les også: Rekordmange drammensere sykler