Hopp til innhold

Fange nummer 1000 pågrepet

– Det er en milepæl, sier Odd Skei Kostveit, leder for politiets Grenseløs-gruppe.

Grenseløs-sjef Odd Skei Kostveit

Odd Skei Kostveit er svært fornøyd med samarbeidsprosjektet Grenseløs.

Foto: Anders Jølstad / Politiet

Grenseløs er en politigruppe som jobber på tvers av fire politidistrikter. Med i prosjektet er Søndre Buskerud, Vestfold, Telemark og Asker og Bærum.

Gruppa jobber med såkalte mobile vinningskriminelle. Det er personer som kommer til Norge for å begå vinningskriminalitet, som tyveri, nasking, innbrudd og ran.

– Viser at vi betyr noe

Samarbeidet startet som et prosjekt i 2009, og er i dag et permanent samarbeid.

Fra oktober 2009 og fram til september 2015 har grenseløst pågrepet og håndtert 1000 personer.

– Fange nummer 1000 markerer en milepel. Det viser noe om aktiviteten vår og at vi betyr noe, sier leder Odd Skei Kostveit.

Tyvegods

De vinningskriminelle stjeler verdifulle gjenstander, som kameraer, smykker, sykler og elektronisk utstyr. Dette er tyvegods som stammer fra flere innbrudd på Østlandet for noen år siden.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Fangen var en litauisk mann som ble pågrepet i slutten av juli i Sverige. Etter noen uker ble han overlevert til Grenseløs-gruppa i Drammen. Mannen hadde tyvgods fra tre forskjellige grove ran i Sande.

– Hva er spesielt med arbeidsmåten deres?

– Vi har en strategi hvor vi jobber mot personer og ikke bare enkeltsaker. En typisk grenseløssak oppstår ved at vi fanger opp et mønster, en trend. Vi klarer å identifisere personene som er ansvarlige, de mistenkte, og pågriper dem gjerne på vei ut av landet.

Finnes ikke tilsvarende samarbeid

Det finnes ikke tilsvarende varige samarbeidsløsninger i andre politidistrikter i Norge.

– Hele Norge rammes av denne typen kriminalitet. Det er ingen grunn til å ikke samarbeide på tvers av grenser, og det gjøres jo, men liknende tiltak har ikke dukket opp andre steder i landet.