Hopp til innhold

Færre velger å gifte seg

Ikke siden 1994 har det blitt inngått så få ekteskap. Barne- og likestillingsministeren utfordrer kirken til å gjøre mer for å få flere til å gifte seg.

Historisk ordførar

Den første kommunale vigselen stod i slalåmbakken på Geilo ett minutt over midnatt 1. januar 2018. Da viet ordføreren i Øvre Eiker kommune, Ann Sire Fjerdingstad, Eli Kari Gjengedal, værmelder på TV 2 og Tom Saxegaard fra Drammen.

Foto: Privat

Ekteskapstallene har sunket nesten hvert år de siste ti årene. Foreløpige tall fra Folkeregisteret viser at nedgangen fortsatte i 2018.

– Jeg tror ikke at vi skal tolke det som at folk sier nei til familieliv. Heller tyder det på at det folk ser på som familieliv, er noe mye bredere enn det å inngå ekteskap, sier Tone Hellesund, professor ved Universitetet i Bergen. Hun har forsket på ulike familieformer.

Totalt ble det inngått 20.785 ekteskap i Norge i 2018. Det er 6 prosent færre enn i 2017. Det er ikke inngått så få ekteskap i Norge siden 1994. Da ble det inngått 19.866 ekteskap her i landet.

Utfordrer kirken

– Ekteskap er ikke den eneste rammen for familien og det skal vi ha høy toleranse for i det norske samfunnet, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland

Det viktigste er at folk finner en måte å leve på som gir en trygg og god ramme rundt livet, sier barne- og likestillingsminister, Linda Hofstad Helleland. Men legger til at som kristen hadde hun gjerne sett at flere oppsøkte kirken for å inngå ekteskap.

Foto: Lotte Olsen Jessa / NRK

Hun understreker likevel at ekteskapet er viktig.

– Ekteskapet er viktig fordi det er et sterkt sosialt felleskap som gir trygghet for den enkelte og en god ramme rundt barnets oppvekst. Ikke minst er ekteskapet en viktig kultur- og tradisjonsbærer, sier barne- og likestillingsministeren.

Hun utfordrer særlig kirken til å gjøre mer for å få flere til å gifte seg der.

– Som kristen skulle jeg gjerne sett at flere hadde oppsøkt kirkerommet, og fått den fine rammen rundt ekteskapet som kirken gir.

Kommunene overtok ansvaret

Fra januar 2018 ble ansvaret for borgerlige vielser overført til kommunene. Tidligere var det tingretten som hadde ansvaret for seremoniene.

Det var ventet at antallet borgerlige vigsler ville øke, men slik gikk det ikke.

Totalt 7650 par valgte borgerlig vigsel i 2018. Det er en liten nedgang fra 2017.

Anne Mette Dørum er spesialrådgiver i KS og har mottatt mange henvendelser fra kommunene i året som har gått.

Anne Mette Dørum

Anne Mette Dørum i KS har mottatt mange telefoner fra kommuner som skal vie sine borgere. – Tilbakemeldingene er at folk opplever det er en fin og høytidsstemt seremoni, sier hun.

Foto: KS

– Basert på den kontakten jeg har hatt med kommunene, så høres det ut som det har vært en artig oppgave for dem, sier Dørum. Hun har fått tilbakemeldinger om at kommunene har skapt fine og høytidsstemte seremonier.

Les også: Her skal ordførarar vie nye ektepar i sommar

Ikke en belastning for kommunen

I Drammen kommune gjennomførte de 124 vielser i 2018.

Tore Opdal Hansen, ordfører i Drammen, med ordførerkjedet.

Tore Opdal Hansen, ordfører i Drammen, forteller om hyggelige opplevelser i forbindelse med borgerlige vigsler.

Foto: Drammen kommune

– Et bryllup er en av livets merkedager, og det er flott å være en del av en så viktig dag for mange mennesker, sier ordfører Tore Opdal Hansen i Drammen kommune. Der har de vært opptatt av å legge vigslene til fredager i kommunens storstue for å håndtere alle henvendelsene.

– Storstuen har gitt en flott ramme rundt seremonien, sier ordføreren, som forteller at de har hatt opp til sju vigsler på en dag. I Drammen er de fem som deler på ansvaret for kommunale vigsler.

Har det vært en belastning for kommunen?

– Nei, jeg vil ikke si det, sier Opdal Hansen. – Det er først og fremst en hyggelig oppgave, selv om det følger en del papirarbeid med, sier han.

Les også: Ordførar skreiv historie: Vigde vêrmeldar i slalåmbakken

Kan vie i hele landet

Øvre Eikers ordfører Ann Sire Fjerdingstad

Ann Sire Fjerdingstad er ordfører i Øvre Eiker kommune. Hun stiller gjerne opp i den rammen brudeparet ønsker, bare hun blir spurt i god tid.

Foto: Su Thet Mon / NRK

En kommunal vigsler kan gjennomføre en vigsel i hele landet. Det har mange benyttet seg av. Mange har giftet seg i egen kommune og noen har tatt med seg ordfører eller rådmann fra egen kommune til andre steder i landet, eller til og med utlandet.

– Det har vært en stor ære og en fantastisk opplevelse å få være med på den store dagen til så mange mennesker, sier ordføreren i Øvre Eiker kommune, Ann Sire Fjerdingstad.

Allerede ett minutt over midnatt 1. januar 2018 viet ordføreren sitt første par. De hadde tatt turen til slalåmbakken på Geilo. Fjerdingstad viet 17 av de 31 parene som giftet seg i Øvre Eiker kommune i 2018.

Ordføreren forteller om vielser i limousin, i slott i Frankrike, på fjelltopper og på rådhuset i Øvre Eiker.

– Oppfinnsomheten vil ingen ende ta. Hvis rammen er viktig for brudeparet, så stiller jeg opp. De fleste spør jo i god tid, og jeg er opptatt av at vi viser fleksibilitet, sier hun.

Les også: Serverte gjestene «restemat» i bryllupet

Pyntet til bryllup i Frankrike

Ordføreren i Øvre Eiker var vigsler på fjelltopper, i slalåmbakken og på et slott i Frankrike. Heldig er jeg som får vigsle i slike vakre omgivelser, skrev hun på sin Facebook-side.

Foto: Privat

Flere nyheter fra NRK Buskerud