NRK Meny
Normal

Færre ski under juletrærne

DRAMMEN (NRK): Varm vinter gjør at kundene svikter vintervarene.

Prøver slalåmbriller.
Foto: Johan Andreas Hætta / NRK

Det er jo ikke samme trykk her nå som det hadde vært, dersom det plutselig kom en halvmeter med snø, sier Bjørnar Dybli.

Dybli er butikksjef for G-sport på Gulskogen Senter. Han viser oss skiavdelingen deres. For øyeblikket er den tom for kunder.

Butikksjef Bjørnar Dybli

Butikksjef Bjørnar Dybli håper at det snart blir en hvit vinter.

Foto: Johan Andreas Hætta / NRK

– Det har vært varmt i det siste, og det merker man ved at det ikke er like stor etterspørsel etter ski og skøyter, sier Dybli.

Butikksjefen sier at det generelle salget har vært bra den siste tiden, men at det på grunn av mildt vintervær selges flere joggesko og færre ski.

Kjøper fotballsko

November ga varmerekord i Hedmark, Oppland og Buskerud fylke. Gjennomsnittstemperaturen i resten av landet lå også godt over normalen.

November ga varmerekord for Buskerud

Trude, Lena og Helene Gaathaug er på utkikk etter fotballsko i julegave til lillebroren sin. Værforholdene er visstnok ideelle for dem som spiller fotball, men Trude ønsker seg en hvit vinter.

Leter etter fotballsko.

Trude Gaathaug får hjelp av Kate Gommerud til å finne riktige fotballsko til lillebroren.

Foto: Johan Andreas Hætta / NRK

Jeg synes jo det er litt trist at det ikke er noe snø ute, sier Trude.

– Jeg hørte noen julesanger på radioen tidligere i dag, og det blir liksom litt feil når det ikke er noe snø, legger hun til.

Salget rammes

– Det er helt klart slik at varmt vær og lite snø påvirker salget av vinterutstyr, sier administrerende direktør i Gresvig, Pål Heldrup Rasmussen.

Fotballhylle.

Utvalget av fotballsko er stort i butikken, selv om vi allerede er inne i desember måned.

Foto: Johan Andreas Hætta / NRK

Gresvig eier og driver G-Sport, G-Max og Intersport, og er dermed ansvarlig for sportsbutikker over store deler av landet. Rasmussen håper at resten av vinteren vil komme til å bli kaldere.

Det er først når snøen ligger godt synlig på bakken, at salget av ski, vinterjakker og akebrett for alvor starter, sier direktøren.

En optimist

Den globale gjennomsnittstemperaturen vil i 2015 trolig ende med å være én grad varmere enn i førindustriell tid, melder den britiske meteorologiske tjenesten Met Office.

Ser etter slalåmbriller.

Tuva (9) leter etter noen slalåmbriller som kan matche den nye hjelmen.

Foto: Johan Andreas Hætta / NRK

Til tross for det som muligens er en direkte følge av de menneskeskapte klimaendringene i verden, velger direktøren å være optimist.

– Tross alt er det slik at vi nesten hvert eneste år får vi minst én periode med skikkelig vinter, sier Rasmussen.

– Så det satser vi på at vil skje i år også, sier han.

Rasmussen er langt fra alene om å være optimist, for noen av dem vi møter i butikken er allerede i gang med å handle inn skiutstyret for vintersesongen, til tross for varmen.

Les også: Hva vet du egentlig om klimaendringene?