Hopp til innhold

Færre blir kastet ut enn tidligere

Nedgang i antall personer som kastes ut av boligene sine fordi de ikke betaler for seg.

Tvangssalg

Namsmannen har dette året bedt om 350 utkastelser i Søndre Buskerud.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Det viser tall fra namsmannen i Drammen. Likevel er namsmannen bedt om å gjennomføre 350 utkastelser i Søndre Buskerud, fram til utgangen av november. Rundt halvparten klarer å gjøre opp for seg i siste liten.

– Det er vanskelig å si akkurat hva denne nedgangen skyldes. Men jeg tror nok at mye av det ligger i at kommunen har hatt et boligprosjekt i samarbeid med NAV, som har gjort at mange av sakene løser seg lenge før sakene kommer til namsmannen, sier Vidar Haakensen, kontorsjef hos namsmannen i Drammen

– Hvem er det som blir kastet ut?

– Det er en varierende gruppe. Men mange er personer som er ressurssvake som ikke har nok penger eller som ikke har god nok oversikt over økonomien sin.

Vanskelig situasjon

Og hvordan havner man i denne knipen og står i fare for å bli kastet ut av sitt eget hjem?

– De fleste sakene går på misligholdt husleie, men det er også noen tvangssalgssaker. Dette er da noen har fått huset sitt tvangssolgt og ikke flyttet frivillig etterpå.

– Hvor ofte er det barnefamilier dette dreier seg om?

– Det er sjeldnere at vi gjennomfører saker mot barnefamilier, ikke fordi at det er noe strengere vilkår i loven for å gjennomføre det, men da er NAV raskere på banen når de ser at det er barn inne i bildet.

Får 15 minutter

Man får ikke lang tenkepause når namsmannen først står på døra.

– Når vi møter på adressen får leietaker 10–15 minutter på seg til å ta med seg de viktigste av tingene sine, og så skifter vi lås på døren. Leietaker får mulighet i etterkant til å hente ut resten av tingene sine.

Hvis man får varsel om utkastelse bør man oppsøke namsmannen.

– Hvis det gjelder misligholdt leie så må man se om man har mulighet til å betale, hvis man ikke har dette må man kontakte NAV. Mange saker løser seg ved at leietaker kommer på banen.