Få vet hvordan flytevesten virker

Salget av oppblåsbare flytevester har gått i taket denne sommeren. Men få vet om egen vest vil redde liv eller ikke. Se video hvordan du sjekker vesten.

Video Få vet hvordan flytevesten virker

Få vet hvordan flytevesten virker

– Jeg har opplevd vester som er godt slitt og godt brukt som kommer inn for første gang til sjekk. Det er litt skremmende, sier Stian Størseth, daglig leder ved Sport 1 i Kragerø.

Han sier det er mange som har kjøpt seg vest, og som tror den fungerer til enhver tid.

– Veldig få vet om vesten er i orden eller ikke. Det kommer folk inn til oss daglig, ofte med flere vester, for å få sjekket om de er i orden, sier Størseth til NRK.no.

– Kan være dødsfelle

Og Stian Størseth tar seg tid til å kontrollere alle som en. De såkalte pølsevestene har blitt veldig populære. Sportsbutikken i Kragerø forventer å selge rundt tre hundre pølsevester i sommer. Nesten dobbelt så mange som i fjor.

Men uten tilstrekkelig kontroll kan vesten være en dødsfelle.

– I fjor hadde jeg en kunde som kom for å sjekke vesten. Da vi åpnet den opp var det ingen patron, det var heller ingen saltpatron. Kunden var på vannet på høsten, pakket vesten ned, og tenkte at dette fikser jeg til våren. Da han kom til oss var det langt utpå sommeren. Da hadde han kjørt båt uten sikkerhet lenge. Dette er en vest som bør sjekkes hver måned, sier Størseth.

Vesten er selvutløsende

Vesten fungerer ved at den blåser seg opp i kontakt med vann. Problemet med dette er at man aldri kan være hundre prosent sikker på om patronen som blåser opp vesten vil løse seg ut dersom man ikke sjekker tilstanden på innmaten jevnlig.

– Vesten er i utgangspunktet hundre prosent sikker dersom man passer på at alt er som det skal. Dersom uhellet er ute, og vesten ikke fungerer, er det en manuell sikkerhetsstropp man kan utløse selv.

Det er ikke mye som skal til for å sjekke at den populære vesten er i sikkerhetsmessig god stand ifølge Størseth.Det er to ting man bør sjekke på denne vesten:

  • Når man åpner vesten ser man saltutløseren og co2-patronen. Saltpatronen skal være grønn nederst. Dersom man ser antydning til rødfarge må man ta ut patronen å sjekke denne.
  • Det neste man sjekker er co2-patronen. Det er viktig at det ikke er skader eller risp på tuppen av patronen. Da må den byttes.

Enkelt å sjekke

Hvorfor bør den byttes?

Vesten kan blåse seg opp av seg selv og opptre ukontrollerbart. Det vil man ikke på sjøen. Det siste man sjekker er den manuelle utløsningen. Sikkerhetsbeslaget skal være grønt. Dersom det er en annen farge kan det tyde på at vesten allerede har blitt utløst.

Størseth understreker at sjekken er veldig enkel og går kjapt. Den kan være forskjellen mellom en vest som fungerer og ikke.

– Folk gjør èn stor feil

– Den største feilen folk gjør er å la vestene ligge i båten. Fuktighet utløser vesten, men i små mengder vil det svekke kvaliteten på vesten. Det skal mye til for at vesten blir ødelagt av det, men det skjer, forteller Størseth.

Det er altså en viss risiko å bruke en oppblåsbar flytevest, men Størseth er sikker på hvorfor folk velger de nye over de gode og gamle.

– De er lettere å ha på seg, mer bevegelige og det ser bra ut.

Så forfengelighet har noe med saken å gjøre?

– Ja. En stor del, sier Størseth.