NRK Meny
Normal

Overgrepssaken: Presset etterforskningsleder til å svare

DRAMMEN (NRK): Etterforskningslederen i overgrepssaken ble presset til å si hvem hun mener var pådriveren bak det ene overgrepet.

Hovedetterforsker Heidi Beckmann

Hovedetterforsker fikk inngående spørsmål om hennes egne oppfatninger.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

I Drammen tingrett torsdag ble det gjort et poeng ut av om politietterforskeres subjektive mening kan ha innvirkning i en straffesak.

I vitneboksen satt etterforskningsleder Heidi Beckmann fra Søndre Buskerud politidistrikt og fortalte om arbeidet deres med saken. Blant annet handlet det om hva som kom frem i avhør rett etter at politiet hadde pågrepet de første siktede i saken.

Oslomannens forsvarer, Espen Wangberg, ville ha svar på hvem hun mente var pådriveren bak overgrepet mot den to måneder gamle babyjenta. Dette overgrepet ble gjort med tre av de tiltalte til stede. Beckmann svarte at hun ikke ønsket å komme med sine subjektive meninger.

Forsvarer Espen Wangberg

Forsvarer Espen Wangberg stilte inngående spørsmål.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Jeg tenker at det ikke er min oppgave å svare på. Min subjektive mening behøver ikke å belyses, svarte hun.

– Jeg mener det er relevant fordi politietterforskeres subjektive meninger kan ha innvirkning på den videre etterforskningen, sa Wangberg.

Dermed tillot dommeren henne å nekte å svare.

Svarte likevel

Spørsmålsrunden gikk videre til de andre forsvarerne. Da hun igjen fikk et spørsmål som gikk på subjektiv mening, valgte hun å svare. Dermed grep Wangberg ordet og stilte spørsmålet sitt på nytt.

– Hvem mener du var pådriveren bak overgrepet på babyjenta? spurte han. Denne gangen svarte hun.

Saken går for lukkede dører

Saken går for lukkede dører i Drammen tingrett.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Jeg kan svare ut fra dokumentasjonen i sms-er. Det er NN (oslomannen) som bringer opp temaet sex med barn, svarer Beckmann.

– Ga oss tid

Beckmann kom også inn på betydningen av drammensmannens innrømmelser i avhør. I det første avhøret nektet han for fysiske overgrep mot barn, men i det andre avhøret høsten 2013 valgte han å legge alle kortene på bordet.

På bakgrunn av 32-åringens forklaring ble kongsbergkvinnen og oslomannen pågrepet samme dag.

– Det hadde stor betydning for saken der og da at vi fikk den informasjonen vi fikk. Mye av det han fortalte vil jeg vil påstå at vi hadde funnet ut av uansett, men han sparte oss for tid, sa Beckmann.

Politiet fortsetter torsdag å legge fram dokumentasjon og overgrepsmateriale i retten. NRK har tidligere fortalt at dette er den mest omfattende overgrepssaken etterforskningsmessig i Søndre Buskerud Politidistrikts historie.