Rydder sneiper fra minnesmerke

Sneiper, gamle hermetikkbokser og søppel var det som møtte folk da de besøkte det nye Utøya-minnestedet i helgen. Trond Henry Blattmann, leder for Støttegruppa etter 22. juli, raser over respektløs behandling og flytting av minnesmerket.

Forsøplet Utøya-minnesmerke
Foto: Lisbeth Røyneland / Privat

I begynnelsen av mai valgte Utstranda Velforening å flytte minnestedet etter 22. juli, på grunn av det de kaller uverdige forhold langs Fv 155 på Utstranda. Til glede for noen, til ergrelse for andre.

«Som sikkert mange husker ble minnestedet v. Lien gård flyttet av "naboene" ved hjelp av en hjullaster. Det nye minnestedet v. E-16 ble besøkt av Lisbeth Røyneland og Beate Vatndal i helga etter å ha vært på Utøya på søndag. Minnestedet ligger bak en låst bom og så ikke ut.» Det skrev Blattmann på Facebook etter å ha mottatt bildet.

Videre skrev han:

«Knust glass, gamle kvitteringer, gamle hermetikkbokser, visne blomster, tistler og annet skrot dekket steinen. Utrolig trist å oppleve manglende respekt for det intuitive minnesmerke som lå ved Lien gård, som sørgende, berørte og andre behandlet med respekt. Se nå hvordan det har blitt etter at "naboene" flyttet det!!! Skam dere!»

Les også:

Ryddet opp

Minnesmerke 22.juli

Slik ser minnestedet ut etter opprydding.

Foto: Nora Brønseth / NRK

Til NRK forteller Blattmann at Røyneland og Vatndal, som også sitter i minnegruppa etter 22. juli, ryddet minnesmerket før de dro videre.

– Tror du minnesmerket ikke hadde blitt forsøplet om det ikke hadde blitt flyttet?


– Definitivt. Jeg er der ikke så ofte selv, men får hele tiden tilbakemeldinger fra folk som kjører forbi. Tidligere var det nok noen som ryddet litt rundt, for det så stort sett fint ut.

Bekymret for trafikkaos

Tidligere stod minnesmerket på privat tomt. Velforeningen skrev i en pressemelding at de ønsket å redusere trafikkmengden på Fv155 og at de gjentatte ganger har forsøkt å formidle til Statens vegvesen at de har vært bekymret for de trafikale problemene.

– Det er jo ikke sånn at fordi minnestedet er flyttet at folk ikke er velkomne. Poenget var å få bort turister og turistbusser. De som har et forhold til Utøya og som har lyst til å stå og se utover fjorden og minnes, de er selvfølgelig velkomne, sier Henrik Lund Pedersen, formann i Utstranda Velforening.

Les også:

Tilbakemeldingene han har fått er stort sett positive.

– Flere har fortalt at de synes minnestedet ligger er bedre plassert nå, både med tanke på trafikk og utsikt mot Utøya. Noen var veldig negative i starten, men har etter hvert forstått hvorfor vi flyttet steinen.

Midlertidig plassert ved E16

Steinen og blomstene er nå plassert på privat grunn ved en rasteplass langs E 16 sørgående løp. Utstranda Velforening skriver at dette er ment å være en midlertidig plassering av stenen inntil den kan erstattes av et permanent minnesmerke.

22.juli-minnested

To personer fra Hønefoss står ved det nye minnestedet, som kan være vanskelig å få øye på.

Foto: Nora Brønseth / NRK

– Har du forståelse for Utstranda Velforenings begrunnelse for flytting av steinen?

– Nei, jeg har ikke det, sier Blattmann.

AUF har tidligere oppfordret til å bruke Thorbjørnkaia som et minnested for folk som ønsker det, noe både Blattmann og Pedersen støtter.