NRK Meny
Normal

Et manifest for lokal mat

Et forpliktende samarbeid mellom lokale matprodusenter og næringslivet ble diskutert på Sundvolden Hotel på torsdag. Buskerud vil herme etter trøndernes Matmanifest.

Bent Borge Hansen på Matmanifest i Buskerud

Kjøkkensjefen ved Sundvolden Hotel, Bent Borge Hansen, plasserer lokal mat på tallerkenene til deltagerne som er på inspirasjonsseminaret «Matproduksjon i Buskerud – mangfold, muligheter og bærekraft».

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Bent Borge Hansen

Bent Borge Hansen er kjøkkensjef ved Sundvolden Hotel. Her tilbereder han reinlav.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Jeg har blomster fra hagen, og reinlav som jeg plukket i går kveld. Den er fritert og smaksatt med pulverisert trompetsopp og salt, sier Bent Borge Hansen.

Kjøkkensjefen på Sundvolden Hotel lagde kortreist mat til representanter fra reise- og næringslivsbransjen og lokale matprodusenter på torsdag. De var på et inspirasjonsseminar for å finne ut hvordan de kan få til et forpliktende samarbeid om bærekraftig matproduksjon i Buskerud.

Inspirasjon fra trønderne

Matmanifest og konferanse i Buskerud.

Et matmanifest vil skape en stolthet mellom dem som lager og de som spiser maten, sa Kristine Riise da hun forleste for deltakerne på seminaret.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Trønderne har i flere år har hatt et vellykket samarbeid med å profilere trønderske matvarer. De har laget et trøndersk matmanifest, som innebærer forpliktelser om å ivareta råvarer og fremme god matkultur.

Det har gitt effekt forteller Kristine Riise i selskapet Oi! Trøndersk mat, som har utformet manifestet.

– Nesten 74 aktører har signert manifestet. Alt fra barnehager, skoler, restauranter, næringsliv og offentlige aktører har skrevet under. Og når så mange snakker om mat, da skjer det noe, sier hun.

Matmanifest i Buskerud

Nå kan et matmanifest bli en realitet i Buskerud. Lederen i Buskerud bondelag, Egil Hoen, mener at et slikt forpliktende samarbeid mellom matprodusenter og næringsliv vil være viktig.

– Jeg håper virkelig at vi kan få til dette i Buskerud. Vi er et fantastisk matfylke, alt du ønsker å kjøpe av norskprodusert mat, det kan du kjøpe her. Jeg tror mange vil jobbe for dette nå, sier han.