Et lite bål kan starte skogbrann

Når man er på skogtur kan det være fristende å tenne et lite kaffebål. Er du klar over at du kan bli politianmeldt?

Leirbål

KOS: Kos i skogen kan bli kaos hvis man ikke er forsiktig når man tenner bål. For øyeblikket bør man være forsiktig med det på Østlandet.

Foto: Helge Søfteland / NRK

– Det er så mye tørt gress på bakken så det er fort gjort at det tar fyr. Det er mye energi på bakken før det kommer grønt gress som vokser opp, sier Odd Ellingsen, avdelingsleder ved forebyggende avdeling i Drammensregionens brannvesen IKS.

De nye reglene om bålforbud, som åpner for at man kan tenne bål dersom forholdene tilsier det i perioden fra 15. april til 15 september, bør ifølge Ellingsen ikke følges nå.

Odd Ellingsen, avdelingssjef for forebyggende avdeling i Drammenregionens brannvesen

Odd Ellingsen forteller at det alltid er den som tenner bålet som står ansvarlig hvis flammene sprer seg.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

– Det er stor skogbrannfare, sier han.

Flere branntilløp

Fredag ettermiddag brøt det ut gressbrann på Veggli i Rollag. Brannvesenet fikk raskt kontroll på brannen, men et område på rundt 300 kvadratmeter ble utsatt for brannen.

Også et uthus i Vestre Ådal brant ned til grunnen fredag ettermiddag grunnet skogbrann.

– Tidligere denne uka har det også vært to branntilløp i skogen i Øvre Eiker. Det går på uforsiktighet. Det forteller oss at vi nå må være ekstra påpasselige, sier Ellingsen.

Ifølge den nye forskriften kan man tenne bål der det er bløtt på bakken på grunn av snø.

– På fjellet så er det jo det, men her nede på Østlandet er det ikke lov å tenne bål nå, sier Ellingsen.

Hvis man tenner bål på steiner må man også huske på at gnistene som kommer fra bålet også øker faren for antenning, spesielt hvis det er vind.

Kan bli politianmeldt

Det kan være fristende å tenne et lite kaffebål når man er på skogtur, men det skal ikke mer til for å starte en skogbrann.

– Det sprer seg veldig raskt. Det er alltid den som tenner bålet som har ansvar for at det ikke spres. Hvis det skulle gjøre det kan personen risikere å bli anmeldt til politiet, sier Ellingsen.

Skal du tenne bål vil brannvesenet ha en melding.

– På hjemmesiden der det meldes inn står det hvordan man forholder seg og hvilket ansvar personen som tenner bålet har. I tillegg vil 110 sentralen vår få meldingen slik at de vet at det kan være et bål i området, sier Ellingsen.

Brann

SKOGBRANN: Når det først har brutt ut skogbrann kan det bli krevende for brannvesenet å slukke.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK