Hopp til innhold

Et langt, stille tog av fakler

Mange pårørende, hjelpearbeidere og politikere gikk søndag i fakkeltog i Drammen for å minnes alle de 18 som omkom på veiene i Buskerud i fjor.

Trafikkofrenes dag i Drammen 2015

Mange hadde møtt opp for å dele sorgen og minnes de 18 som omkom på veiene her i fylket i fjor.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Fra Åssiden skole til kirken på den andre siden av Rosenkrantzgata gikk et langt, stille tog av mennesker med fakler. Det var ikke behov for å si så mye.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i fakkeltog i Drammen.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har selv kjent hvor vondt det er når noen omkommer eller blir skadet i trafikken.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Buskerud toppet statistikken over antall trafikkdrepte i 2014, og sønndag ettermiddag ble Trafikkofrenes dag markert med fakkeltog, minneord, musikk og gudstjeneste.

Holdt en beveget tale

Det var en beveget samferdselsminister som holdt tale til alle som hadde møtt opp. Han snakket om savnet, tomheten og sorgen når en trafikkulykke rammer.

Ketil Solvik-Olsen

Statsråden hadde problemer med å holde tårene tilbake da han skulle tale til forsamlingen.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– En trafikkulykke skjer brått og uventet, man får ikke tatt farvel. Mange her skulle gjerne hatt sin ektefelle, sitt barn eller sin bestemor eller bestefar fortsatt i live. Men plassen er tom, sa Solvik-Olsen.

En takk til alle hjelpere

Han fortalte også at mange av hans kolleger i departementet opplever det som et nederlag hver gang de hører at noen er omkommet i trafikken.

– Vi jobber politisk hver dag for å gjøre verden et litt tryggere sted å være, enten det er som bilist, syklist, fotgjenger eller om man reiser med buss eller tog. Da er det en trøst, om enn en mager trøst, at statistikken over trafikkdrepte går nedover. Vår visjon er null drepte i trafikken.

Solvik-Olsen takket også alle dem som jobber i nødetatene, og som hver dag hjelper mennesker som utsettes for en trafikkulykke.

Mistet lillebroren

Silje Christine Sviggum fra Sokna.

Lillebroren min Sindre lever med meg hver dag, selv om det er sju år siden han døde i en trafikkulykke, fortalte 20 år gamle Silje Christine Sviggum.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Den 9. desember 2007 mistet 20 år gamle Silje Christine Sviggum fra Sokna sin lillebror Sindre. En bil mistet kontrollen og traff bilen som Silje og Sindre og moren og stefaren satt i. Sindre omkom, og moren ble hardt skadet.

– Sindre skulle ha fylt 18 år for to dager siden og kunne ha kjørt bil selv. Men han døde da han var ti år og elleve måneder gammel, sa Silje.

Det ble tent lys for alle omkomne i trafikken.

Det ble tent lys for alle omkomne i trafikken, og politistasjonssjef Øyvind Aas leste opp alle navnene på de 18 som omkom i trafikken i Buskerud i fjor.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Det er vanskelig å se alle vennene hans og tenke på alle mulighetene som han aldri får. Jeg slutter aldri å savne ham. Han er med meg hver eneste dag. Sindre var og er en stor del av livet mitt, sa Silje.

I stedet for å lete etter en grunn og tenke på at det er urettferdig at lillebroren min skulle dø, tenker jeg på alle minnene. Livet er både godt og vondt, sa Silje Christine.

Og mange i salen kjente seg igjen i det hun sa.

Markeringen av Trafikkofrenes dag i Drammen 2015.

Mange lys ble tent utenfor Åssiden kirke da man minnet de som omkom på veiene i fjor.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Flere nyheter fra NRK Buskerud