Duellerer du i trafikken?

Noen tuter, og noen viser fingeren. Ute i trafikken blir mange av oss lett irritert over andres oppførsel.

Biltrafikk

Noen mister helt gangsynet i møte med andre trafikanter.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Du sitter trygt plassert over fire gummihjul. Eller kanskje har du bare to hjul og beveger deg litt mindre trygt. Så skjer det noe du ikke liker. En lar være å bruke blinklys, en kjører for sakte. For en idiot, tenker du, og lar det trolig bli med det.

De som kjører for sakte burde vært bøtelagt. Jeg viser dem ofte fingeren.

Mannlig trafikant

Du kjenner deg sikkert igjen. Kanskje har du det travelt og skal rekke noe viktig. Kanskje står middagen og blir kald. Uansett blir de fleste av oss lett irritert over medtrafikanters oppførsel i trafikken.

– Har du dårlig tid, begynner du å lese trafikken emosjonelt. Du oppfatter andre trafikanter som hindringer, sier seniorforsker Dagfinn Moe ved Sintef.

Kan ende med slåsskamp

Dagfinn Moe

Dagfinn Moe er seniorforsker ved Sintef og jobber med folks adferd i trafikken.

Foto: Privat

Han har forsket på adferd i trafikken, og det er ikke uvanlig at folk irriterer seg i trafikken. Selvsagt varierer det fra person til person, for noen lar seg lettere irritere enn andre.

– Det begynner gjerne med at du blir litt småirritert over noe du fint klarer å håndtere. Så kan det bygge seg opp til en frustrasjon, og når den kommer, begynner du å småbanne litt og kanskje snakke litt høyt. Du slår i rattet, tuter med hornet og legger deg tett opp i bilen foran. I verste fall kan det ende med at du går ut av bilen og begynner å slåss, sier Moe.

Når folk ikke bruker blinklys blir jeg skikkelig irritert. Jeg tuter eller blinker med lysene.

Ung kvinnelig bilist

Noen duellerer

Han innrømmer at det er lov å si fra på en enkel måte, uten å bli hissig. For eksempel hvis noen ikke ser at lyset har skiftet fra rødt til grønt, kan du gi en liten tut. Men du trenger ikke akkurat henge på hornet. Samhandling i trafikken er viktig, for at alle skal komme trygt og godt fram.

– Det motsatte er å være en duelltrafikant, der du duellerer med alle du har rundt deg i trafikken.

Menneskelig egenskap

Etter at Buskerudsendinga ba folk sende inn sine frustrasjoner fra trafikken, har det haglet inn meldinger og telefoner.

Syklister irriterer meg, for de gidder ikke å bruke sykkelstiene.

Kvinnelig trafikant

Manglende bruk av blinklys går igjen, bilister som kjører for sakte, syklister som bruker veibanen når det er mulig å sykle på en sykkel- og gangvei. Enkelte irriterer seg over eldre mennesker som kjører sakte, og som kanskje ikke må ut på veien når andre skal på jobb. Noen irriterer seg over at andre blir irritert, og en blir rett og slett irritert over at vi tar opp temaet.

– Sinne og irritasjon er en naturlig menneskelig egenskap. Alle er enig om at rettferdig harme er greit, men trafikken er en arena som er risikofylt hele tiden. Du er ikke alene. Det er bevegelse og fysiske krefter. Så det gjelder å holde sinnet inne i seg, sier Moe.

Slipp hverandre fram og gi et lite smil til dine medtrafikanter. Det gir en bedre hverdag.

Bussjåfør