Hopp til innhold

En kamp mot tiden

HØNEFOSS (NRK): Hos Statens kartverk kjemper de nå en kamp mot klokka. Gamle flyfoto skal digitaliseres, og snart er både negativene og skannemaskinen gått ut på dato.

Flyfoto av Tromsø frå 1952
Flyfoto av Tromsø frå 1952

Flyfoto over Tromsø fra 1952 og 2018

Foto: Kartverket

Flyfoto av landet vårt skal tas vare på. I dag er disse bildene på negativ; mange av dem er så gamle og skjøre at de må behandles med stor omhu. Noen er nesten 100 år gamle og begynner å merke tidens tann.

I Kartverkets «aller helligste»

De gamle negativene av flyfoto oppbevares i et spesialrom hos Statens Kartverk.

Negativene oppbevares i tette ruller inne i dette rommet hos Kartverket.

Foto: Anders Martin Helle / NRK

Inne i flyfotohvelvet jobber Inga Kristine Lørdahl med å lete frem negativene som hun skal skanne. Med et ullsjal over skuldrene og hansker på, håndterer hun de gamle og skjøre negativene med en nennsom hånd. Dette rommet holder hele tiden 12 grader og 35 prosent luftfuktighet slik at negativene lever lengre.

Flyfotoene kan være et verktøy for kommuner eller kan brukes i saker der det har oppstått en eiendomstvist. Noen ønsker kanskje å få klarhet i om et uthus eller en brygge fantes på eiendommen før.

Inga Kristine Lørdahl ser gjennom negativene hos Statens Kartverk.

Avdelingsingeniør Inga Kristine Lørdahl kan ikke oppholde seg i negativlageret for lenge ad gangen. Rommet må holde 12 grader for at negativene ikke skal gå i oppløsning.

Foto: Anders Martin Helle / NRK

Lørdahl finner frem et negativ til en kunde som ønsker å se hvordan eiendommen så ut for mange år siden.

– Her kan vi se kysten med en brygge og flere båtplasser, forklarer Lørdahl.

Spørsmålet er om brygga fantes der før eiendommen ble overdratt til den nye eieren. Ved hjelp av disse bildene kan man få svar på det.

Flyfoto over Drammen frå 2018
Flyfoto over Drammen frå 1939

Flyfoto over Drammen fra 1939 og 2018

Foto: Kartverket

Skannermaskin til flere millioner

Hardy Buller er seksjonsleder og har ansvaret for digitaliseringen av de gamle flyfotoene.

– Vi har rundt 1,3 millioner negativ og har så langt skannet 300.000 av dem. Så vi har en stor mengde igjen.

Maskinen som skanner negativene, produseres ikke lenger, så det gjelder å behandle også den pent. I Norge finnes det kun én slik maskin. Den står altså hos Kartverket. Den finnes å få kjøpt brukt, men også de brukte maskinen er gamle, og en brukt koster to millioner kroner.

Håper skanneren lever noen år til

Leica skannemaskin hos Statens kartverk

Denne skannemaskinen kjøpte kartverket i 2011. Produsenten sluttet å lage slike skannemaskiner i 2010.

Foto: Anders Martin Helle / NRK

Buller håper maskinen holder i hvert fall ti år til.

– Hvis maskinen holder det vi håper, klarer vi å skanne cirka halvparten av alle negativene. Vi jobber hardt nå, sier Buller.

Kartverket er akkurat ferdig med å digitalisere Buskerud, Oslo, Akershus og Østfold. Alle bildene som blir skannet, legges etter hvert inn på nettsiden Norge i bilder.

Flyfoto over Bergen frå 2018
Flyfoto over Bergen frå 1951

Flyfoto over Bergen fra 1951 og 2018.

Foto: Kartverket

– Hvorfor er denne jobben så viktig å gjøre?

– Bildene inneholder informasjon fra akkurat det øyeblikket bildet ble tatt. På den måten kan vi kartlegge og vise frem store områder av Norge, sier Buller.

Størst forandring er det langs kysten og langs elvene. For 50–60 år siden var mye av kystlinjen ubebygget.

– Nå ser vi hytte ved siden av hytte, mange flere brygger, og mer infrastruktur. Før var det bare kyst. Det er interessant å se, sier Buller.

– Vi skanner det vi mener folk har mest nytte og glede av, så krysser vi fingrene for at skanneren holder i noen år til.

Opplev Noreg som du aldri har sett det før, bli med på ei luftig reise over landet vårt. Det handlar om å takle motgang, utfordre seg sjølv og å våge. Korleis har dei som levde før oss møtt krig og vanskelege tider, og korleis har det forma det landet vi lever i no? Du møter tapre sjømenn på Sørlandet, ser korleis Alta reiste seg att etter andre verdskrig og er invitert med på 17.mai-feiring i Oslo. På turen treff du også våghalsar som kastar seg utfor bratte fjell, ein hundekøyrar i vinterlandskap og moskus på Dovre. (6:6)

Landet fra lufta