NRK Meny
Normal

Elvebyens forvandling på TV

– Om tjue år er Drammen enda vakrere enn i dag. Her er noe som er større enn hver enkelt av oss kan eie alene, sier May Holme.

Harald Reitan og May Holme

Harald Reitan og May Holme viser et av de gamle kartene over Drammen.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

NRK-journalisten har i over et år jobbet med tre programmer om bykjærlighet. De tre byene som presenteres er Fredrikstad, Ålesund og Drammen. Det er det siste programmet som sendes tirsdag kveld, og det handler altså om elvebyen Drammen.

Det er byforvandling over tid som skaper rammen rundt programmet, og Drammen har virkelig forvandlet seg fra den stygge andungen til en vakker svane. For 25 år siden rant det hvert år over femti millioner liter kloakk fra private husholdninger ut i Drammenselva. I en reportasje på Dagsrevyen ble det omtalt som verdensrekord i forurensning.

– Vår helt i serien, Tom H. Dalbak, er en forfatter fra Drammen. Han tilhører eksilmiljøet, og det er i dette miljøet man elsker byen høyest. Han sier at Drammen bestandig har vært vakker, også da den var rå og tøff. Men nå er den vakker på en annen måte, sier Holme.

Under armen har hun gamle kart over Drammen, og de er med i programmet om byen. I tillegg blir det vist gamle levende bilder, tatt av tidligere kinosjef Robert Halvorsen.

– Han har tatt mange spennende bilder av vanlige mennesker i Drammen over mange år. Men samtidig går vi framover i tid, sammen med vår byentusiast, sier Holme.

Med seg har hun også Perspektiv-redaksjonens leder, Harald Reitan.

– Det har skjedd en utvikling som det mulig å vise med levende bilder, og det var det vi ville benytte oss av. Det er ikke noe rent hyllestprogram av Drammen, for byen har fortsatt sine utfordringer, sier Reitan.

"Bykjærlighet: Drammen" kan du se på NRK2 klokken 2045 tirsdag kveld.

Promo om programmet "Bykjærlighet: Drammen", produsert av Perspektiv-redaksjonen i NRK.

Se NRKs egen promo av programmet.