Elna: – Slik blir du 104 år

Dansing, fjellturer og en 30 år yngre kjæreste. Det mener Elna (104) har bidratt til å holde henne sprek.

Elna Karoline Stange

GIR TIPS: Elna Karoline Stange fra Drammen feiret 104-årsdagen i år og avslører hvorfor hun tror hun har holdt seg «ung».

Foto: Laila Nguyen / NRK

– Jeg har bestandig følt meg yngre. Det er aldri noen som har gjettet alderen min. Så har jeg drevet masse med trim. Jeg var noen og åtti da jeg gikk Besseggen, smiler Elna Karoline Stange fra Drammen.

Norges befolkning blir stadig eldre, og i år 2060 anslår Statistisk sentralbyrå (SSB) at forventet levealder blir opp mot 90. I dag er den på litt over 80.

Men å bli over 100 år gammel i dag er forbeholdt de sprekeste. 329 kvinner og 58 menn var over 100 år ved inngangen av 2016.

  • Hør radioreportasjen:

Forsker: – Uvanlig

På samme tid var bare 33 kvinner og 4 menn på samme alder som Stange.

Astri Syse SSB

Seniorforsker Astri Syse ved SSB opplyser at veldig mange flere eldre bor hjemme lenger og får tjenester hjemme. Men det vanligste er at man klarer seg selv hjemme når man er mellom 70 og 79 år.

– At man bor hjemme når man er 104, det er veldig uvanlig. Og veldig hyggelig!

– Dødeligheten har falt betraktelig siden rundt 1980-1990, både for menn og kvinner, og i alle aldersgrupper. Dette henger både sammen med livsstilsendringer og bedret medisinsk behandling og forebygging, forklarer Syse.

«Kjekkasen fra Rhodos»

Elna Karoline Stange tror lange fjellturer, skiturer, dans og håndarbeid har bidratt til at hun har holdt seg så godt og kan bo hjemme. Men det er også andre ting den spreke kvinnen vil trekke fram.

Jeg var veldig lett på beina og ganske danse-gæern.

Elna Karoline Stange

Da hun var rundt 60, møtte hun en 30 år yngre vestlending på ferie. «Kjekkasen fra Rhodos», kaller hun ham.

Elna Karoline Stange 3

Elna viser stolt fram et bilde av seg selv fra sine yngre dager.

– Han ble så veldig forelsket i meg. Jeg var sammen med han i 21 år, og vi reiste rundt i hele verden. Jeg har tatt seks-sju spanskkurs. Yo hablo un poco espanol.

Ekskjæresten var en veldig høy, kjekk og pen kar, konstaterer hun:

– Og han var veldig flink til å danse sving. Det var jeg og, jeg var veldig lett på beina og ganske danse-gæern.

– Har det veldig bra

Stange har fram til nylig nektet å bruke rullator, men nå er ikke beina like sterke som de en gang var. Hun får hjelp av hjemmesykepleien og fysioterapeut én gang i uka.

Tenke seg til, å bo sammen med en hel del gamle kjerringer og menn som man ikke kjenner fra før. Nei, jeg kan ikke tenke meg å bo på pleiehjem.

Elna Karoline Stange

Men hjemme på Konnerud skal hun bo. Det er uaktuelt å flytte fra leiligheten hun er så stolt av og inn på sykehjem.

– Det kunne jeg ikke tenke meg. Nei, tenke seg til, å bo sammen med en hel del gamle kjerringer og menn som man ikke kjenner fra før. Nei, jeg kan ikke tenke meg å bo på pleiehjem. Jeg har det veldig bra her.

Elna Stange, hender

For Elna er det uaktuelt å flytte inn på pleiehjem – hun har det bra hjemme.