Hopp til innhold

Elgsuppe med eggboller

Ekteparet Overn fra Åmot i Modum vant NM i suppekoking på Rauland i helgen med sin Elgsuppe fra Modum med eggboller fra Frafjord. Her får du oppskriften.

Elgsuppe fra Modum

Elgsuppen fra Modum vant NM i suppekoking på Rauland i Helgen.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Arild Overn loser deg gjennom oppskriften til Norges beste kjøttsuppe.

Suppekraften

Du trenger:

½ purreløk
½ kålrot
Noen gulrøtter
1 sjarlottløk
1 lauvbærblad
1 kilo elgkjøtt

Slik gjør du:

Kvelden før suppen skal spises legger du elgkjøttet, den hvite delen av purren, halve kålroten, noen gulrøtter, en sjarlottløk og et lauvbærblad i en stor kjele. Du trenger ikke dele det opp eller rense det. Bare legg det i kjelen med skall og alt på.
Hell vann i kjelen til grønnsakene og kjøttet er dekket med vann og la det trekke i to til tre timer.

Etter at det har trukket ferdig tar du skummet av krafta. Deretter tar du ut kjøttet og plasserer det i en beholder til dagen etter. Så siler vekk grønnsakene fra kraften. Grønnsakene kan du for eksempel bruke til måltidet samme kvelden.
Nå sitter du igjen med en god kraft som er basisen for Elgsuppen fra Modum.

Eggboller fra Frafjord

Du trenger:

Søte kavringer
Mel
5 Egg
3 dl melk
200 gram smeltet smør
Pepper og salt etter smak

Slik gjør du:

Først lager du en melblanding i forholdet 40/60, der 40 prosent er søte kavringer som du finknuser, og 60 prosent er mel.
Deretter pisker du eggene og melken. Tilsett så litt og litt melblanding til eggeblandingen inntil du får en seig deig. Det kan være smart å tilsette mel i eggene og ikke omvendt, for da har du bedre kontroll på tykkelsen på deigen.

Til slutt tilsetter du 200 gram smeltet smør og salt og pepper etter smak.
Gjerne lag deigen før du setter i gang med suppa så den får stått litt og godgjort seg.

Elgsuppe

Du trenger:

1 kg elgkjøtt
2-3 kokefaste poteter, for eksempel Beate.
½ passe stor sellerirot.
½ kålrot
1 passe stor pose gulrøtter
½ purre
3 sjalottløk
Chili og hvitløk etter smak.
Litt smør til steking.

Slik gjør du:
Begynn med dele opp løken og chilien i små biter, og fres dette i smør i en kjele. Så deler du opp resten av grønnsakene i terningstørrelse og hell det oppi kjelen med den freste løken. Så heller du opp i kraften du laget kvelden i forveien. La dette trekke til grønnsakene er passe myke.

Da er det tid for å legge i eggeboller og kjøttet. Kjøttet deler du opp i passe store biter. Melbollene lager du ved å bruke en t-skje av deigen og forme en liten kule i håndflaten. Vær klar over at eggbollene utvider seg i størrelsen nå de trekker litt, så lag de mindre enn du ønsker at de skal være ferdig.

Kutt opp den halve purreløken passende biter og tilsett i suppa. La dette trekke i 30 minutter eller til du er klar for servering. Det er viktig at det nå trekker og ikke koker, fordi melbollene ikke tåler koking.

Før du serverer kutter du opp en halv bunt med persille og tilsetter suppa.
Server suppen med flatbrød og godt smør, og gjerne litt oppkuttet persille som krydder og garnityr.