NRK Meny
Normal

– Konkurransen fører til at elever dropper ut

Elevorganisasjonen frykter at elever slutter på skolen når de nå må kjempe om plassene det siste året.

Elevorganisasjonen

Leder Oksana Babyak i Elevorganisasjonen i Buskerud mener det er uheldig at noen elever blir nødt til å bytte skole for å fullføre videregående. Her sammen med politisk nestleder Joachim Jørgensen.

Elever som ikke har gode nok karakterer risikerer å miste studieplassen sin når de skal opp i tredje klasse på videregående skole.

– Elevene som ikke kommer inn tredje året er i mange tilfeller de som sliter litt ekstra og som trenger et stabilt miljø. Dette kan selvfølgelig føre til økt frafall, sier Oksana Babyak, leder av Elevorganisasjonen i Buskerud.

Tidligere var det slik at skolen kunne gjøre en intern vurdering på om den enkelte søkeren var god nok til å fullføre tredjeklasse på samme skole, men fra 1. september i fjor ble regelverket innstrammet. Det er først i år at elevene og skolene merker denne innstrammingen.

Advarer mot karakterjag

Kristine Novak

Rektor Kristine Novak ønsker at elevene skal gå tre år på samme skole.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

Før helgen gikk rektor Kristine Novak ved Drammen videregående ut å advarte mot karakterjaget i den videregående skolen. Rektoren ønsker seg en ordning der elevene får gå alle tre årene på den samme skolen, og hun får støtte av Elevorganisasjonen.

– Konkurranse skal ikke være en faktor. Det er veldig uheldig at elevene kan miste skoleplassen og skolemiljøet det året som er avgjørende, sier Babyak.

Babyak understreker at Elevorganisasjonen er for ordningen med fritt skolevalg, men at det er uheldig at elevene må konkurrere om plassene det siste året.

– Vi stiller oss positive til andre alternativer som kan utarbeides i samarbeid med elevene. Man kan finne andre motivasjonsfaktorer enn karakterer, sier Babyak.

Fylkesutdanningssjefen sier ordningen er helt i tråd med slik det er overalt, men at det pågår en pedagogisk debatt om dette er den beste løsningen.

Les også: