NRK Meny
Normal

Elever hacket skolens datasystem

Datasystemet ved Gol vidaregåande skule er hacket. Flere elever er involvert, og kan ha endret egne og andres karakterer.

Gol VS

Datasystemet ved Gol vidaregåande skule er hacket. Elevene som har brutt seg inn på skolens datasystem kan ha endret sine egne og andres karakterer.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Flere elever ved Gol vidaregåande skule har gått inn i skolens datasystem, og har i lengre tid trolig blant annet hatt oversikt over sine egne og andres elevers karakterer.

Rektor ved skolen, Grethe Golberg, vet ikke hvordan elevene har kommet seg inn i skolens datasystem.

Kartlegger omfanget

– Vi jobber med kartleggingen nå, så det er vanskelig å svare på hvordan dette kan ha skjedd. Vi er i kontakt med fylkeskommunen sentralt, og våre egne IKT-ansatte, sier Golberg.

Det skal være flere elever ved skolen som er involvert i datainnbruddet, bekrefter Golberg.

– Saken er svært alvorlig dersom det viser seg at de har vært inne på systemet og gjort endringer og slikt. Vi bagatelliserer ikke det som har skjedd, sier Golberg.

Alvorlig svikt

Dette er en alvorlig svikt ved systemet, sier fylkesutdanningssjef Jan-Helge Atterås som varsler oppvask etter datainnbruddet på Gol.

– Jeg er orientert av rektor om at det ser ut til at noen har trengt seg inn i ett av våre datasystemer, sier Atterås.

Da NRK.no snakket med fylkesutdanningssjefen onsdag ettermiddag, var han nettopp orientert om datainnbruddet ved Gol vidaregåande skule. Han vet ennå ikke hvilken straff elevene vil få, men mener saken er svært alvorlig.

Anmelder sjelden

– Nå jobber skolen og rektor med å kartlegge situasjonen, og undersøke hvilke elever som har gjort dette. Når situasjonen er kartlagt fullt ut, så vil rektor enten foreta en displinærreaksjon under sin egen myndighet eller i samråd med fylkesutdanningssjefen, sier Atterås.

Atterås vet ikke om forholdet blir meldt til politiet.

– Det kan jeg ikke ta stilling til nå. Fylkeskommunen anmelder kun svært alvorlige saker til politiet. Det skjer sjelden, sier Atterås.

Samme system på alle skoler

Fylkesutdanningssjef Jan-Helge Atterås sier at alle videregående skoler i Buskerud har samme datasystem. Han er bekymret for konsekvensene.

– Det er svært bekymringsfullt, og det er klart at det vi nå først må gjøre er å se hva som har blitt gjort, hvordan det har blitt gjort og hvilke sikkerhetstiltak vi i Buskerud fylkeskommune kan treffe for at dette ikke skal gjenta seg, sier Atterås