Normal

– Eldre trenger myndighetene nå

Juli har krevd mange liv til vanns. Særlig mange over 60 år er blant ofrene, og norske myndigheter blir bedt om å ta grep for å sikre eldre fra å drukne.

Geirr Kihle

OFFENTLIG ANSVAR: Norske myndigheter bør ta et større ansvar for innbyggere over 60 år, mener Geirr Kihle. Han understreker at det å bade er en personlig vurderingssak, men sier at det offentlige bør gjøre noe for å håndtere antallet eldre som omkommer i drukningsulykker.

Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / NRK

Vannet har blitt et kjærkomment sted for å kjøle seg av i tropevarmen.

Men ferske tall antyder at juli blir en av de verste drukningsmånedene i Norge på lenge, med mange ofre over 60 år.

Flere druknet i 2013 enn i 2012, totalt 119 personer mot 62 året før. Antall drukningsulykker ligger an til å bli enda høyere i år, ifølge Skadeforebyggende forum (Skafor, se faktaboks).

De foreløpige tallene viser at 26 personer har druknet i juni (11 døde) og juli (15 døde) i år, mot 24 personer samme periode i fjor, viser statistikk fra Norsk Folkehjelp.

Les også:

I tallmaterialet er det noen grupper som skiller seg spesielt ut;

  • menn over 40 år
  • både menn og kvinner over 60 år

Nå ønsker flere at godt voksne nordmenn blir bedre til å ta vare på seg selv, når badeplasser over hele landet fylles opp i tropevarmen.

– Kjenner ikke begrensningene sine

På Konnerudhallen i Drammen møter vi Geirr Kihle. 72-åringen er fortsatt en aktiv ildsjel i Konnerud idrettslag, med lang bakgrunn fra norsk skiidrett.

– Jeg tror at mange godt voksne nordmenn overvurderer sin egen fysiske form når de bader i vann som jo oftest er kaldere enn kroppstemperaturen. Det ender da med at flere sliter og omkommer, noe jeg synes er veldig trist, sier Kihle til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sol, sommer og bading i Asker

UTSATT: I mange tilfeller blir utsatte grupper prioritert av norske myndigheter, hvis det er en større risiko for at skader og ulykker skjer med eksempelvis barn, innvandrere og kronisk syke. Flere vil nå at myndighetene tar et ekstra grep om eldre for å unngå flere drukningsulykker. (illustrasjonsfoto)

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Normal aldringsprosess reduserer reaksjonsevnen, balansen og øye- og muskelstyrken. Mange opplever å få dårligere gange, og normalt mister en 50 prosent av muskelstyrken fra 30- til 80-årsalderen.

Bekymringen nå er at uerfarne og rustne badere drister seg uti vannet med årets rekordvarme temperaturer, uten å ha svømt på lang tid. Bare hittil i juli har nesten en tredel av alle drukningsomkomne vært over 60 år.

– Voksne folk, særlig dem som nærmer seg pensjonsalderen, har godt av å svømme regelmessig. Nå med alle disse drukningene tror jeg problemet stikker dypere enn mange tror, og det kunne vært nyttig med flere kurs, sier Kihle.

Les også:

Utydelige myndigheter

Samtidig som at flere altså oppfordrer eldre nordmenn til å friske opp svømmeferdighetene før de legger ut på svøm, er det på tide å se på det store bildet, mener 72-åringen.

– Jeg tror det er som med mye annet her i samfunnet, at departementene har vanntette skott mellom seg. De snakker ikke sammen, sier han, og etterlyser en svømmekampanje fra Helsedepartementet.

2013 ble også et mørkt år med en sommer der 24 personer omkom som følge av drukning i juni og juli.

Les også:

I Norge finnes det ikke en samlet instans med ansvar for å forebygge drukningsulykker, ifølge organisasjonen Skafor. Fagmiljøene er spredt og uavhengig av hverandre. Derfor samler Skafor aktørene som hver på sitt vis jobber med å forebygge drukningsulykker for å dele kunnskap om ulykker og erfaring av forebygging.

– Antallet druknede er høye på kort tid. Det er all grunn til å diskutere rammene rundt hva som gjøres for å motvirke dette, sier daglig leder Eva Vaagland i Skafor.

Hver enkelt er ansvarlig for å treffe gode valg for seg selv dersom man vurderer å bade. Men kommuner og andre som er i kontakt med eldre bør minne personer om viktigheten av å holde svømmeferdighetene ved like, mener hun.

– Å lære seg å svømme er litt som å lære å sykle, men krever vedlikehold. Like mye som vi trenger svømmebasseng til barn for at de skal få den opplæringen de trenger, er også voksne og eldre avhengig av steder hvor de kan få trent på svømmingen sin.

Det lyktes ikke NRK å få en kommentar fra Helse- og omsorgsdepartementet onsdag, men en representant fra departementet sier at de vil vurdere å komme tilbake med et svar på et senere tidspunkt.

Drukningsulykker med nordmenn over 60 år juli 2014

Når

Hvem

Hvor

Trolig årsak

 

 

 

 

28. juli

Mann i 70-årene fra Hole-distriktet

Hole, Buskerud

bading

26. juli

Kvinne over 60 år gammel

Lågen ved Kongsberg

bading

25. juli

Mann i 60-årene fra Arendal

ved Færøyene

fall fra båt

24. juli

Mann i 70-årene

Porsgrunn, Telemark

bading

22. juli

Mann i 80-årene

Trøgstad, Østfold

hjertestans

21. juli

Mann, 72 år gammel fra østlandsområdet

Stavern, Vestfold

bading

20. juli

Kvinne i 60-årene fra Tønsberg

Tjøme, Vestfold

bading

12. juli

Mann i 70-årene

Stjørdal, Nord-Trøndelag

bading

11. juli

Mann i 80-årene

Romerike, Akershus

bading

Eldre som er fysisk aktive hver dag, har langt større evne til å klare seg selv, enn de som ikke beveger seg - se video:

Eldre som er fysisk aktive hver dag, har langt større evne til å klare seg selv, enn de som ikke beveger seg. Det viser en ny doktorgradsstudie, som også slår fast at eldre kan klare mye mer selv, enn det vi tror de kan.