Effektive dyr i veggdyrjakt

– Jeg er 97 prosent sikker på at det ikke veggdyr her! Det konstaterer Tor Iljar etter et søk med hunder i et hjem i Nedre Eiker. Grunnen til Iljars selvtillit ligger i de to labradorene og deres fordel en skadedyrbekjemper bare kan drømme om: luktesansen!

Effektive verktøy i jakten på veggdyra

Med uniformen på plass er 'jaktlabbene' Demi og Andrea klare for aksjon.

Foto: Thea Pernille Bjelke Christophersen / NRK

Selv må han bare stå og se på i det Demi og Andrea gjør jobben med å lokalisere parasittene.

Takket være 45-års erfaring, og et ønske om å jobbe med hunder, har han selv trent de to "jaktlabbene" til å markere når de lukter veggdyra.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dima markerer veggdyr

Når den ellers så viltre Demi oppdager skadedyra fryser hun til og stirrer opp mot eieren sin for å markere problemet.

Foto: Thea Pernille Bjelke Christophersen / NRK

Sjeldent

– Vi kan vel på en sikrere måte bekrefte om du har et begynnende problem. Har du ett eller to dyr er det vanskelig for oss mennesker å lokalisere veggdyret som hunden vil merke lukten av, fortsetter han.

Likevel er det sjeldent med tjenestehunder som middel i bekjempelse av skadedyr i Norge. Det er bare Tor Iljar og firmaet hans DogPoint AS som bedriver lokalisering av veggdyr og andre kryp i Norge. Teknikken er vanlig brukt i USA, men ettersom veggdyr blir et økende problem vestover, har teknikken spredt seg.

– Det å bruke hunder har klare fordeler, forklarer Iljar. Der en skadedyrbekjemper må lete i flere døgn i sprekker, kriker og kroker, trenger hundene bare å sniffe rundt for å bekrefte eller avkrefte mistanken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

På jakt

En av hundene har fått ferten av veggdyra under trening.

Foto: Thea Pernille Bjelke Christophersen / NRK
Levende veggdyr på glass

Tor Iljar oppbevarer levende kolonier av veggdyr og stokkmaur for hundenes trening.

Foto: Thea Pernille Bjelke Christophersen / NRK

Heldigvis for familien i huset var det tilsynelatende ingen veggdyr. Men for å opprettholde de gode sniffeferdighetene er det viktig å trene! Derfor har Iljar tatt med et lite glass med levende veggdyr de to hundene skal få jakte på.

Selv om det ikke var noen grunn til bekymring denne gangen, er det alltid lurt å sjekke ved mistanke om veggdyr. De sprer seg fort, og mange merker dem ikke før det klør over hele kroppen. Selv mener Iljar at du sparer penger dersom du finner ut av det så tidlig som mulig.

– Desto tidligere man får mistanke desto lettere og bedre blir sanering, og ikke minst blir det billigere!

Selv tar han 5–7000 kroner for å komme med hundene og søke etter skadedyra i nærområdet. Ettersom firmaet hans er det eneste som bruker hunder til lokalisering i Norge, har han opplevd å reise til fjernere strøk som Mandal, og Sogn og Fjordane. Da blir prisen forhåndsavtalt, selvfølgelig.