E134 i Kongsberg kan bli forsinket

Håper å starte arbeidet høsten 2014. – Mer realistisk dersom det skjer neste år.

E134

Slik blir den nye europaveien gjennom Kongsberg.

Foto: Grafikk: Statens Vegvesen

Statens vegvesen har lenge hatt håp om å kunne starte arbeidene med E134 mellom Saggrenda og Damåsen høsten 2014. Men planene må godkjennes av både Finansdepartementet og Samferdselsdepartementet før arbeidet kan starte.

– Vi jobber for at vi kan starte arbeidene til høsten, men etter hvert som tiden går er det mer realistisk at det skjer neste år, sier prosjektleder i Vegvesenet, Tom Hedalen til NRK.

– Skandale

NRK fortalte fredag morgen at byggestart på den nye veien antakeligvis blir våren 2015, noe som har satt sinne i kok i Kongsberg.

Leder i Buskerud Arbeiderparti, Bjørn Tore Ødegården, skreiv på Facebook at det er en skandale om veien ikke påbegynnes høsten 2014.

Slik blir nye E134 gjennom Kongsberg:

Jobber for å få det på plass i oktober

– På grunn av en stor kostnadsoverskridelse, ble det noen ekstra utfordringer. Men vi jobber på spreng nå og håper at vi skal kunne klare å få det på plass i oktober som planlagt. Det betyr at det er stramme frister, og ting må gå glatt gjennom. Men det opplever jeg at alle parter er innstilte på, sier Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet.

Hoksrud har vært i kontakt med fylkesordfører i Buskerud som sier at Buskerud fylkeskommune er klare å kalle inn fylkestinget raskere hvis det skulle være behov for det.

– Alle er innstilte på, og enige om, at vi ønsker å komme i gang til høsten. Dette er et kjempeviktig prosjekt både for regjeringen, lokalpolitikere og fylkespolitikere i Buskerud og Telemark.

Gjenstår mye

Prosjektet går nå gjennom en ekstern kvalitetssikring, den må først være gjennomført. Deretter skal det vedtas bompengefinansiering i Kongsberg og Øvre Eiker kommuner, samt Buskerud fylkeskommune. Deretter skal prosjektet vedtas av Stortinget før Statens vegvesen kan lyse prosjektet ut på anbud.

– Så lenge vi ikke har kvalitetssikringsrapporten på plass er dette usikkert. Vi vet ikke om vi kommer i gang høsten 2014 eller våren 2015, sier Hedalen.

Ifølge Hoksrud er kvalitetssirkingsrapporten rett rundt hjørnet.

– Det er organisert hvem som skal gjøre jobben. Vi får satse på at de også kan jobbe for å ta inn all mulig tid for at vi raskest mulig skal bli ferdig, sånn at vi rekker amisjonenn om oktober 2014. Men så klart skal vi også ha fokus på at jobben skal gjøres på en ordentlig måte.

Kan leve med en utsettelse

Hedalen regner ikke med ytterligere forsinkelser på prosjektet. Næringsforeningen på Kongsberg har lenge etterlyst en bedre hovedfartsåre gjennom byen. De tar den eventuelle forsinkelsen av prosjektet med stor ro.

– Det er et kjempestort prosjekt, o g noen måneder fra eller til har ikke så veldig mye å si. Det kan vi leve fint med, sier leder i næringsforeningen Nils Willy Gulhaugen.