Hopp til innhold

Utdrikningslagene blir dyrere og spenstigere

Opplevelsesbransjen erfarer at det brukes tusenvis av kroner på utdrikningslag.

Juvvandring Dagali Fjellpark

Mange utdrikningslag legger turen ut i naturen når de skal feire bruden eller brudgommen. Her fra juvvandring i Dagali Fjellpark.

Foto: DAGALI FJELLPARK/FULL ON

I løpet av de siste årene er det blitt mer og mer vanlig å legge mer i utdrikningslaget. Man nøyer seg ikke lenger bare med en kveld på byen. Nå skal man ut å oppleve enten det er i lufta eller i fjellheimen. At aktivitetene koster tusenvis av kroner ser ikke ut til å være noen hindring. Det erfarer opplevelsesbransjen i Buskerud.

Luftige svev og fjellaktiviteter

Blant mange av tilbudene som finnes for utdrikningslag er tandemhopp i Sande i Vestfold. Hver lørdag i sommermånedene kaster rundt ti utdrikningslagdeltakere seg ut av et helikopter 10 000 fot over bakken.

Tandemhopp i Sande
Foto: TANDEMHOPP FALLSKJERMSENTER / ILLUSTRASJONSFOTO

– Det er kjempepopulært. Det er utdrikningslag her gjennom hele sommerperioden. Vi får tilbakemeldinger fra dem som hopper at det er verdt pengene og mer enn det, sier Hanne K. Bratland som jobber som markedsansvarlig i Tandemhopp Fallskjermsenter.

En annet populært tilbud er Dagali Fjellpark i Hol kommune. Fjellparken tilbyr blant annet juvvandring i Ølmøsjuvet og ekstremrafting i Numedalslågen. Gjennom store deler av sommersesongen legger utdrikningslagene igjen betydelige summer i Fjellparken, og i juni måned har det vært stor aktivitet.

– Vi har hatt trøkk nå flere helger på rad og vi har mange forespørsler liggende, opplyser Anita Rennehvammen, bookingansvarlig og kjøkkensjef i Dagali Fjellpark.

Juvvandring i Dagali Fjellpark

På juvvandringen i Dagali Fjellpark må deltakerne blant annet rappellere ned en foss.

Foto: DAGALI FJELLPARK/FULL ON

Gjennom sin jobb i sommer som bookingansvarlig hjelper Rennehvammen utdrikningslagene med å sette sammen en aktivitetspakke som passer for dem. Hun ser at spesielt de mannlige utdrikningslagene ikke legger noe imellom og går for den ypperste pakken, full pakke.

– De skal ha alle måltider levert og servert. De ønsker å måtte gjøre minst mulig selv utenom aktivitetene. Full pakke på maten inkluderer middag fredag, frokost, lunsj og trerettersmiddag på lørdag og frokost på søndag. De kan bestemme selv hva de vil ha servert men vi spesialiserer oss på vilt.

– Hvor mye betaler utdrikningslagene som vil ha alt inkludert?

– Velger man full pakke regner vi cirka 1000 kroner per person på måltider. For aktiviteten koster det rundt en tusenlapp. Og så er det overnattingen. Er de for eksempel ti stykker blir det 820 kroner per person i overnatting. Da er man oppe i nesten 3000 kroner totalt.

En tydelig trend

Studieleder for Event og Sport Management på Høgskolen i Buskerud og Vestfold, Ingunn Elvekrok, jobber med arrangementer og opplevelser i undervisningen og i forskningen sin. Hun drar paralleller mellom trenden for utdrikningslag og trenden for øvrig.

– Trenden med at utdrikningslag blir mer opplevelser og kanskje mindre drikking, er den samme som vi ser på andre reiser. Vi er blitt mer opptatt av opplevelser, av å skape felles minner og av å skape noe sammen som kan gi noe mer enn det ting kan gjøre, sier Elvekrok.

Ingunn Elvekrok

Ingunn Elvekrok, studieleder i Event og Sport Management på Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Foto: HØGSKOLEN I BUSKERUD OG VESTFOLD

– Forstår du at mange bruker flere tusen kroner på et utdrikningslag?

– Jeg forstår at man bruker mange tusen kroner på opplevelser. Samtidig er det viktig at det ikke blir altfor ekskluderende og at ikke folk bruker mer penger enn de faktisk har. På et utdrikningslag er det gjerne forskjellige personer til stede som kanskje har litt ulik økonomi og da kan det være utfordrende for alle å henge med på de beløpene man legger opp til, sier Ingunn Elvekrok.

Skaper god stemning

NRK prøvde en relativ ny sak; flyboard, i Drammensfjorden. Ifølge Carl Jacob Johansen som driver Flyboard Events sier at det er del utdrikningslag som vil prøve det.

– Når det er ti-15 stykker som er samlet og skal ha det moro på utdrikningslag, er det en god stemning her på brygga.

Men han legger ikke skjul på at det kan være risikabelt hvis man har drukket.

– Det verste er hvis noen klarer å skjule at de har en høy promille. Når de er høyt oppe i lufta og faller ned, kan de i verste fall treffe vannscooteren, sier Johansen.

NRKs reporter Jan-Erik Wilthil prøver flyboard i Drammensfjorden

NRKs reporter Jan-Erik Wilthil prøvde flyboard i Drammensfjorden. Du kan se hvordan det gikk i dette videoklippet. Foto: Nora Brønseth