Du bør sjekke vilkårene

Forbrukerrådet: – Den morsomme adventskalenderen på nett kan være en måte for uærlige selgere å få tak i din e-post og ditt telefonnummer.

Vilkår adventskonkurranse på nett

Mange julekalendere på nett krever at du godtar å bli kontaktet på telefon, e-post og brev av en rekke samarbeidsaktører for å få lov til å delta.

Foto: Skjermdump

– Når fortvilte forbrukere har tatt kontakt med oss etter å ha fått en ukjent regning i posten, er det flere som kan fortelle at de en gang har vært med i en gratiskonkurranse på nettet, sier regiondirektør Jo Inge Bjørntvedt ved Forbrukerrådet i Buskerud, Telemark og Vestfold i en pressemelding.

Jo Inge Bjørntvedt

Regiondirektør Jo Inge Bjørntvedt advarer mot adventskalendere på nett.

Foto: Kjell Håkon K. Larsen

Hos forbrukerrådet advarer man nå mot «feller» i adventskalenderne, og påpeker at dette er en vanlig måte for uærlige selgere å få tak i din e-post og ditt telefonnummer. Derfor bør du sette deg inn i vilkårene.

– I vilkårene kan du for eksempel finne ut hvilke selskaper som kan distribuere e-postadressen din, og til hvilke typer firma de selger til. Det er ikke nødvendigvis lystig lesing, forteller Bjørntvedt.

Forbrukerombudet har et eget svindelgalleri, der man kan finne selskaper som kan kjøpe disse opplysningene.

Mange deltar

Av personer mellom 18 og 30 år som bruker internett, svarer seks av elleve at de deltar i tilfeldige gratiskonkurranser på nettet. Det kommer frem i en undersøkelse Forbrukerrådet har gjennomført.

For personer over 60 år, er det samme tallet en av fem.

– Vi vet at man finner egne oversikter på Internettet over julekalendere med de beste premiene, og vi ønsker derfor å advare folk mot å selge seg for billig, sier Bjørntvedt.

Han har likevel forståelse for at folk lar seg friste, og sier at man har rett til å bli strøket i ettertid. Men det er ikke alltid like lett.

– Med enkle tastetrykk kan ditt telefonnummer og e-postadresse bli distribuert til et utall mottakere over hele verden. Det enkleste er å unngå å havne i «adventskalenderfella», avslutter Bjørntvedt.