Drømmebesøk i Drammen

DRAMMEN (NRK): Representanter fra NASA besøkte Drammen videregående skole for å rekruttere fremtidige astronauter.

NASA besøker Drammen

Astronaut Richard Hieb gjestet Drammen videregående skole og fortalte om hvordan det er å være astronaut.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

Dette er et av de tre kuleste øyeblikkene i mitt liv, forteller elev ved Drammen videregående skole, Kristian Blom.

Han ønsker å studere astronomi videre etter videregående skole og håpet er å kunne få oppleve verdensrommet en gang i fremtiden.

– Det er helt klart drømmen, sier han.

Vil bli astronaut

For Kristian Blom var møtet med personalet fra NASA en drøm som gikk i oppfyllelse.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

Fikk møte astronaut

Han og en rekke andre elever fra forskerlinjen ved skolen, fikk tirsdag møte to representanter fra NASA. En av de to var astronaut Richard Hieb og den andre var astrofysiker Susan M. Lederer.

– Det jeg sier til mine barn er at det er viktig å jobbe et sted som har et mål og gir mening. Det trenger ikke å være NASA, men ved å jobbe for NASA får man muligheten til det. Det er mange forskjellige roller hos NASA som skal fylles, oppfordret Hieb elevene.

Hieb som selv har vært i verdensrommet flere ganger, kunne fortelle elevene hvordan det oppleves å leve ombord i et romskip. Han viste bilder fra reisene til verdensrommet og kunne gi detaljer om alt fra hva slags mat man spiser til personlig hygiene.

Spennende liv som astronaut

Etter foredraget kunne elevene selv stille spørsmål til Hieb og Lederer. En av spørsmålene var om Hieb noen gang hadde vurdert å trekke seg fra jobben.

NASA hos Drammen vgs

Natalie Short Olsen og Kristian Blom fikk stille spørsmål til Richard Hieb og Susan M. Lederer.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

– Jeg fikk jobben som astronaut i 1985 og året etter var det en ulykke med "Challenger". Jeg var da nygift og vordende far. Jeg tenkte mye på dette med at jeg skulle bli far. Men samtidig tenkte jeg at det kommer til å bli sikrere å fly neste gang, for da har de utbedret den feilen.

Hieb har siden 1986 tilbrakt over 750 timer i verdensrommet.

Hieb og Lederer er denne uken i Norge hvor de skal representere NASA i forskjellige forum, deriblant to skoler til og flere konferanser.

Muligheter i Norge

For elev Kristian Blom er det flere muligheter til å satse på romfart.

– Hvis jeg kommer inn skal jeg først i militæret og deretter blir det nok studier relatert til romfart enten i Oslo eller ingeniørstudier i Trondheim.