NRK Meny
Normal

Drammen Montessoriskole bekymrer Frp

Beskyldninger om vold mot elever, oppblåste elevtall og signaturforfalskninger vekker bekymring hos Frp. Nå skal saken drøftes i bystyrekomiteen for oppvekst og utdanning.

Drammen Montessoriskole

TILSYN: Drammen Montessoriskole har den siste tiden blitt beskyldt for kritikkverdige forhold ved skolen. Snart kommer Utdanningsdirektoratet med sin tilsynsrapport.

Foto: Kim Holtan / NRK

Drammen Montessoriskole har den siste tiden blitt beskyldt for kritikkverdige forhold ved skolen. Forrige uke viet Morgenbladet seks sider til friskolen, hvor avisen trakk fram en rekke påstander:

Blant annet skal flere episoder av vold mot elever utført av voksne, ha blitt politianmeldt, ifølge avisen. Dessuten er personalkonflikter, angivelige forfalskninger av underskrifter og uriktige opplysninger om elevtall nevnt i artikkelen.

Utdanningsdirektoratet har siden i vår hatt tilsyn på friskolen. En rapport om forholdene ved skolen vil være klar om kort tid, får NRK opplyst.

Reagerer

Frp-politiker Lavrans Kierulf i Drammen bystyrekomité for oppvekst og utdanning reagerer kraftig på medieoppslagene den siste tiden.

– Alt tyder på at det ikke er et godt læringsmiljø på denne skolen. Hvis vi ikke får gjort noe med det, så vil vi møte problemene igjen ved senere anledninger, sier han til NRK.

Frp vil drøfte situasjonen med de andre partiene i komiteen neste uke, sier Kierulf.

– Uansett hva vi får til i komiteen, så håper jeg Fylkesmannen går dette ekstra nøye etter i sømmene når det kommer opp bekymringsmeldinger som vi har sett den siste tiden.

Drammen Montessoriskole, rektor Firat Bahcivan

SVARER PÅ KRITIKKEN: Rektor Firat Bachivan avviser anklagene mot skolen.

Foto: Kim Holtan / NRK

– En ren, norsk Montessoriskole

Drammen Montessoriskole søkte om etablering i 2010. Like etter omtalte den tyrkiskspråklige avisen Zaman Iskandinavya skolen som en tyrkisk skole med «tyrkiskættede lærere».

Skolen drives av selskapet Norlights Education AS, som er tilhengere av den tyrkiske forfatteren og muslimske lærde Fethullah Gülen. Han grunnla Gülen-bevegelsen, som er særlig aktive innen utdanning.

Fungerende rektor ved Drammen Montessoriskole, Firat Bahcivan, avviser beskyldningene mot skolen.

– Denne skolen har ingen form for tilknytning til denne bevegelsen eller andre bevegelser. Det er en ren, norsk Montessori-skole, sier han til NRK.

Flere har sluttet

Dessuten har få elever ved skolen tyrkisk opprinnelse, fortsetter Bahcivan.

– Kun to eller tre elever kommer opprinnelig fra Tyrkia. Vi har per i dag 53 elever, og 18 ulike land er representert på skolen, sier han.

To rektorer ved skolen har tidligere sagt opp jobben, og dagens rektor har vært sykemeldt i lang tid. Også flere lærere har sluttet og mange foreldre har tatt barna ut av skolen.

Bahcivan mener at det er disse som står bak den negative omtalen skolen har fått.

– Skolen har invitert dem til å snakke åpent om det i foreldremøter på skolen vår, og styret er klare til å uttale seg. Men vi har ikke fått noe klart signal om hvorvidt de kommer, sier rektoren.