NRK Meny
Normal

Drammen kommune legger seg langflat

Vil gå gjennom rutiner etter å ha utbetalt drøyt 850 000 kroner for mye i godtgjørelse til fire gruppeledere.

Kommunaldirektør i Drammen, Kari Høyer

Kommunaldirektør i Drammen, Kari Høyer, sier kommunen tar alt på sin kappe og at de fire gruppelederne er helt uten skyld.

Foto: NRK

– Her har det skjedd et arbeidsuhell. En tastefeil i et excel-ark, som vi nå ser har ligget der siden helt tilbake i september/oktober 2011, sier kommunaldirektør Kari Høyer.

Frem til i dag er det ved en feil utbetalt 854 204 kroner for mye. Summen fant ikke kommunen ut før i mai, men varsellampene blinket tidligere, uten at det ble tatt tak i.

– Hva det dreide seg om i penger ble vi oppmerksomme på 12. mai. Men jeg fikk en rask orientering om at det var gjort en tastefeil rett før jul. Jeg feilvurderte da alvorlighetsgraden i dette, jeg trodde bare det var en detalj og oppfattet ikke noe annet enn at dette var en marginal sak. Derfor iverksatte jeg ikke noen tiltak, forklarer Høyer og legger til:

– Det ser jeg i ettertid at jeg burde ha gjort. Jeg burde ha stilt noen flere spørsmål.

Dypt sjokkerte

Torsdag kveld satt de fire gruppelederne i møte med kommunen.

– De blir jo dypt sjokkert når de forstår hvilke store beløp vi snakker om for den enkelte. Det får jo store konsekvenser. Og de er jo helt uforskyldt kommet opp i denne situasjonen. Dette er utelukkende en feil hos oss i Drammen kommune, sier Høyer.

– Vil kommunen kreve pengene tilbakebetalt?

– Det vi har gjort i dag er å orientere i dette møtet og vi hadde også med oss kommuneadvokaten. Vi har bedt vedkommende komme tilbake med et forslag til løsning som er i tråd med norsk lov og ikke minst praktisk i sånne saker, sier Høyer.

Hun forteller at de håper på å møte med de fire gruppelederne igjen på onsdag, og at kommuneadvokaten da vil kunne svare på spørsmålet om tilbakebetaling. Nå skal kommunen gå gjennom sine rutiner.

– Vi må sikre oss og gå gjennom alt vi legger inn i forbindelse med valget til høsten. Nå har vi gjort en så stor blemme at vi virkelig får en oppgave der, forteller Høyer.

Ønsker å betale tilbake

Jon Helgheim

Jon Helgheim sier at han ønsker å tilbakebetale pengene.

Foto: Odd Vegard Kandal

– Dette var veldig vanskelig for oss å finne ut av at har vært feil i fire år, sier gruppeleder for Fremskrittspartiet, Jon Helgheim. Han er en av dem som har fått utbetalt for mye. Det samme er gruppelederen i Venstre.

– Det kommer som en overraskelse på oss og det blir tøft å skulle betale tilbake. Men nå får vi bare ta det som det er og gjøre den jobben, sier Ulla Nordgarden.

Begge er fast innstilt på å betale tilbake pengene.

– Jeg ser på det som helt naturlig, sier Nordgarden.

– Min holdning er at har man fått for mye så skal man tilbakebetale. Og kanskje spesielt hvis man er politiker og opererer med skattebetalernes penger, avslutter Helgheim.