Harald Vik skadd i sykkelulykke i USA

Den norske, døvblinde syklisten Harald Vik (71) er skadd etter å ha blitt truffet av en bil da han syklet på tandemsykkel med tolken sin i byen Sioux Falls i North Dakota i USA fredag.

Trenger sin tolk

Harald Vik kjempet i fjor for å beholde tolketjenesten også på fritidsaktiviteter.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

Vik og tolken hans, Torben Løkås, ble truffet av en bil som prøvde å kjøre forbi dem, melder avisen Argus Leader. 71-åringens tilstand er ikke kjent, men han er innlagt på sykehuset Sanford Health med et brukket bein og andre skader, ifølge avisen.

Løkås, som satt foran på sykkelen, skal ha klart å gå på egen hånd kort tid etter ulykken.

Sammen med Løkås og tre andre tolker var Vik på vei til Lincoln i Nebraska, hvor han har slektninger. Turen skulle etter planen ta en uke, men fikk en dramatisk slutt kort tid etter avreise.

– I Norge er Vik en stor inspirasjonskilde for døve over hele landet. Kongen har gitt ham en æresmedalje og han har spist lunsj på slottet med kongen og dronningen, sa Løkås til avisen før avreise torsdag.

Harald Vik er opprinnelig fra Jondal i Hardanger og ble født døv. Ti år gammel begynte han å miste synet. 71-åringen har deltatt i New York Marathon 20 ganger og har tidligere vært en aktiv syklist.

Kjempet for de døvblinde

Vik kjempet i fjor for å kunne beholde tolken i sine fritidsaktiviteter, etter at Arbeidsdepartementet ville fjerne tilbudet Vik og andre i samme situasjon hadde. Hans kamp førte til at regjeringen gjorde helomvending og gjeninnførte den gamle ordningen.

Gleden hans var stor da han fikk besøk av arbeids- og sosialminister Robert Eriksson i mars 2014. Han lovte å bedre tolketilbudet ytterligere.

Les også:

Siden 1980 har Vik bodd på Konnerud i Drammen, i en leilighet tilknyttet Eikholt, Nasjonalt Ressurssenter for døvblinde.

(NTB / NRK)