NRK Meny
Normal

Fengselsstraff for sølvtyverier

Drammenseren stjal sølv fra de vernede gruvene på Kongsberg. Nå må han i fengsel.

Sølvskattter fra Kongsberg

Drammenseren lette etter sølv som dette i over tjue år i de gamle gruvene på Kongsberg.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Den tiltalte 47-åringen erkjente delvis straffskyld for sølvtyveri, for å ha brutt kulturminneloven og for ulovlig oppbevaring av sprengstoff da rettssaken startet.

I dag ble han dømt til 1 år og 2 måneder i fengsel, hvorav 6 måneder gjøres ubetinget.

Mannen er også dømt til å betale en erstatning på 200.000 kroner til Norsk Bergverksmuseum.

Han dømmes blant annet for brudd på straffelovens paragraf 257 og kulturminnelovens paragraf 27, for overtredelser i de vernede sølvgruvene på Kongsberg.

Aktor hadde lagt ned påstand om 1 år og 5 måneders fengsel, samtidig som Norsk Bergverksmuseum fremmet et erstatningskrav mot mannen på 484.000 kroner.

Drammenseren ble frikjent i retten for punktene som omhandlet innsamling og salg av mineraler fra Hardangervidda.

Les også: – Dessverre klarte jeg ikke å holde meg unna gruvene

Vil vurdere å anke

Fredrik Neumann

Forsvarer Fredrik Neumann sier de vil vurdere å anke dommen.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

47-åringen fra Drammen er skuffet over dommen, og mener det er strengt at han må i fengsel:

– Han syntes det er strengt at 6 måneder av fengselsstraffen er ubetinget. Han har aldri vært i fengsel før, og ser på det med skrekk og gru. Det er en stor belastning for ham og i det hele tatt tenke på det, sier mannens forsvarer, Fredrik Neumann til NRK.no.

– Har han vurdert om han vil anke dommen?

– Det skal vi ta stilling til etter hvert. Vi skal gå igjennom dommen nøye, og lese alle premissene. Så får vi se om det blir en anke eller ikke, sier Neumann.

Forsvareren sier at det finnes punkter i dommen som de er fornøyde med.

– Både han og jeg er fornøyd med at han ble frifunnet for en av tyveripostene, og at det meget store erstatningskravet fra Bergverksmuseet ble mer enn halvert, forklarer Neumann.

Stoppet i 2012

Video Ulovlig sølvjakt i Kongsberg

Bergverksmuseet og politiet har samarbeidet for å ta sølvtyven.

Foto: Christian Berg/Bergverksmuseet

5. mai i 2012 ble den 47 år gamle tobarnsfaren tatt på fersk gjerning, etter at han i 20 år har forsynt seg med sølv og verdifulle krystaller fra de gamle sølvgruvene på Kongsberg. Mannen ble pågrepet i det han kom ut fra en av de vernede gruvene. Med seg i sekken hadde han en kalkspatkrystall.

Les også: Sølvbeslått besettelse

47-åringen sa første dag i retten at han ble interessert i mineraler allerede i 1988. Etter et par år tok han et kurs i fjellklatring, og da flere klatrere tok seg ned i sølvgruvene i mars 1991, gjorde de det tiltalte karakteriserer som et stort sølvfunn. Sølvet hevdet han ble funnet i gamle slagghauger, der det var lovlig å lete.

Den gang var det fri adgang til de gamle sølvgruvene, og det var vanlig at folk tok seg inn der.

Men i 1992 ble området midlertidig fredet etter kulturminneloven, og i 2003 ble det gamle kulturmiljøet rundt Kongsberg Sølvverk varig vernet. All ferdsel i gruveganger og bergrom ble da forbudt, uten særskilt tillatelse fra Buskerud fylkeskommune som har forvaltningsansvaret for området.

Drammenseren sa i retten at han var klar over fredningsbestemmelsene. Men spenningen etter å finne sølv og andre verdifulle mineraler ble for stor.