Hopp til innhold

Doktor med selvlysende baller

Håper fenomenet vil føre til større interesse for realfag blant skoleelever.

En lys idé i hånden

En lys idé i hånden

Foto: Tordis Gauteplass

Dette er historien om to studiekompiser. Den ene heter Roger Antonsen og den andre Jan Dyre Bjerknes. Den ene entusiastisk sjonglør. Den andre fullstendig robotfrelst.

Resultatet er blitt sjongleringsballer som har små roboter inne i seg, og som både tenker og forstår hva som skjer med dem.

I vitenskapskretser heter dette svermroboter, og teknologisk betyr det at flere roboter sammen kan gjøre mer enn en enkelt alene. Det er dette Bjerknes har tatt sin doktorgrad i.

Artikkelen fortsetter under videoklippet.

Video Mattekuler3

Se video:Her sjonglerer han.

Leketøy...

– Først og fremst er dette utrolig gøy, sier Bjerknes, mens han uanstrengt sjonglerer med tre baller som hele tiden skifter farge etter hvilken hånd de lander i, eller bane de går i.

– Det å sjonglere er artig i selv, men enda mer moro blir det når ballene registerer hva som skjer med dem og snakker med hverandre, sier Bjerknes.

Med mange baller i lufta

Med mange baller i lufta

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

..og vitenskap

Men en doktor i robotikk nøyer seg selvsagt ikke bare med å ha det moro. Sammen med førstelektor Roger Antonsen på Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo holder Bjerknes ofte foredrag der sjongleringsballene står i sentrum. Målgruppa er som regel skoleelever og studenter, og hensikten er å skape interesse for realfag og teknologi.

Jan Dyre Bjerknes

Jan Dyre Bjerknes

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Vi omgir oss med små datamaskiner hele tiden, uten å tenke for mye over det. Sjongleringsballene bruker vi for å øke kunnskapen om den teknologien vi ha rundt oss hver eneste dag, sier Bjerknes.

Farsott?

Hvorvidt de teknologiske ballene kommer til å slå an som leketøy blant folk flest, er foreløpig uvisst. Men Bjerknes, som tar patent på oppfinnelsen i disse dager, mener at bruksområdene er mange.

– Ballene er små og kan tas med over alt, sier han, og ramser opp skoler, bussholdeplasser, festivaler og kjøpesentre blant annet.

Ballene egner seg også godt som selskapslek, mener han. For eksempel kan oppgaven være å få alle ballene til å pulsere i takt i samme farge.

Og ikke minst er ballene velegnet til å trene opp motorisk ferdighet i alle aldre.

Uansett hvordan de brukes, er imidlertid Bjerknes sikker på at de vil føre til interesse for hvordan teknologien i ballene virker. Og dermed er også hensikten oppnådd for robotentusiasten fra Kongsberg,

Flere nyheter fra NRK Buskerud